AMSTERDAM - Guus Hiddink ontbreekt komende zomer definitief op het wereldkampioenschap voetbal. De Nederlandse trainer heeft een aanbod van Ivoorkust afgeslagen om de nationale voetbalploeg tijdens het WK in Zuid-Afrika te leiden.

''Ik ga ook niet met een ander land naar Zuid-Afrika'', aldus Hiddink, die nog tot eind juni onder contract staat bij de Russische voetbalbond.

''Na het WK treed ik in dienst van de Turkse voetbalbond. Dat nieuwe contract vraagt veel aandacht, Turkije heeft grote plannen en en ik bereid me zo goed mogelijk voor.'' Hiddink heeft de Ivorianen vrijdagmiddag ingelicht over zijn besluit.

'Ingestapt'

''Normaal gesproken was ik er ingestapt'', zei Hiddink zaterdag in zijn column in De Telegraaf.

''Ware het niet dat ik én een dubbel gevoel richting Rusland had én me op mijn nieuwe werkgever Turkije wil focussen. Eind mei staat een tournee door Amerika gepland, met wedstrijden tegen Ierland, Tsjechië en Verenigde Staten. Dat is een ideale mogelijkheid om de Turkse selectie goed te leren kennen.''

''Was ik met Ivoorkust wel akkoord gegaan, dan had ik die trip moeten laten lopen. Eerlijk gezegd vond ik dat ik zoiets niet kon maken. Helemaal niet omdat de Turken in korte tijd een enorm goede indruk op me gemaakt hebben. Het aanbod van Ivoorkust was heel goed en aantrekkelijk, maar ik heb de knoop doorgehakt.''

Halilhodzic

De Ivoriaanse voetbalbond ontsloeg vorige maand de Bosnische bondscoach Vahid Halilhodzic. Hiddink werd vervolgens door vedette Didier Drogba - met wie hij vorig jaar succesvol samenwerkte bij Chelsea - gevraagd om met Ivoorkust naar het WK te gaan.

De 63-jarige Varssevelder voelde daar wel wat voor, maar moest eerst overeenstemming bereiken met de Russische bond over ontbinding van zijn contract. Zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen liet eerder deze week nog weten dat de gesprekken daarover nog lopen.

'Nee dus'

Hiddink heeft nu echter besloten niet op het aanbod van Ivoorkust in te gaan. ''Ik heb steeds gezegd dat ik het laatste woord in deze zou hebben. Nee, dus'', zo citeert AD Sportwereld de gelouterde oefenmeester.

Hiddink was eerder op het WK actief met Nederland (1998), Zuid-Korea (2002) en Australië (2006).