ENSCHEDE - FC Twente blijft de dans van de grote drie in de eredivisie voorlopig leiden. De Enschedese formatie won vrijdag in een curieus duel van ADO Den Haag, 3-1. De hele regio houdt inmiddels de adem in bij de naderende ontknoping van het seizoen.

Het was de dertiende opeenvolgende thuiszege van FC Twente, een evenaring van het clubrecord uit 1969. Voor de Haagse opponent was het de 25e keer op rij dat het zonder winst uit Enschede vertrok.

Zondag spelen de achtervolgers Ajax en PSV tegen elkaar. Volgende week gaat FC Twente op bezoek in Eindhoven.

Moeizaam

Veel dingen gaan moeizaam bij FC Twente, vooral sinds de winterstop. Zo ook de start van het duel met ADO. Na tien seconden was het al 1-0. Voor de bezoekers welteverstaan.

Ronnie Stam maakte een misser in zijn eigen strafschopgebied en Wesley Verhoek profiteerde. Hij zorgde daarmee voor de snelste treffer van het seizoen in de eredivisie, maar nog net niet voor het snelste doelpunt ooit.

Achtervolging

FC Twente kon meteen in de achtervolging. Er ontspon zich een wedstrijd in een aardig tempo, met veel fouten. Pas na iets meer dan een half uur werd de Twentse druk te veel voor de Haagse ploeg.

Kenneth Perez werd aangeraakt door Pascal Bosschaart en scheidsrechter Jack van Hulten gaf een strafschop. Met een prachtig stiftballetje maakte Bryan Ruiz er 1-1 van. Daarvoor hadden de elf van coach Steve McClaren vrijwel geen serieuze mogelijkheden gehad.

Zwinkels

ADO begon de tweede helft met een andere doelman. Barry Ditewig nam de plaats in van de geblesseerd geraakte Robert Zwinkels. Het duurde tot de 56e minuut voor hij op de proef werd gesteld. Meteen was het raak.

Ruiz, wie anders, was de man die FC Twente op voorsprong zette. Het fenomeen uit Costa Rica ging door na een pass van Luuk de Jong. Hij kwam alleen voor Ditewig, maar in een moeilijke hoek. Als wel vaker vond de schutter toch de weg naar het doel, 2-1. Het was zijn negentiende treffer dit seizoen in de eredivisie.

Perez

Met enige geluk gooide Perez het duel na bijna zeventig minuten op slot.

De Deen wilde van de rechterkant voorzetten, zag de bal via en voet van een tegenstander als een vuurpijl de lucht ingaan, waarna doelman Ditewig door het vallende projectiel tot grote hilariteit van de toeschouwers volledig werd verrast, 3-1.