AMSTERDAM - Marco van Basten is een voorstander van de spelregelwijzigingen waar Louis van Gaal eerder deze week voor pleitte in Kicker. Van Basten introduceerde zelf jaren geleden ook al enkele voorstellen om het voetbal aantrekkelijker te maken.

"Ik denk dat het een goede overweging is om buitenspel helemáál af te schaffen. Het spel zal er niet veel door veranderen", aldus Van Basten in het AD van woensdag.

Handbal

De oud-topspits is van mening dat het huidige topvoetbal een soort veredeld handbal is geworden.

"Er wordt aangevallen rond de zestien meter en er wordt verdedigd rond de zestien meter. Alle ploegen gaan gegroepeerd te werk. Ik denk dat het een goede overweging is om buitenspel helemáál af te schaffen."

"Als het zonder buitenspel iets makkelijker zou worden om door zo'n handbalverdediging heen te breken, dan komt dat de attractiviteit ten goede. Het enige wat je zou moeten regelen is dat een spits niet de hele tijd voor de neus van een keeper blijft hangen. Daar moet je dan een nieuw regeltje voor opstellen."

Shoot-out

Van Basten kan zich echter niet in alle voorstellen van Van Gaal vinden. Het voorstel van de Bayern München-trainer om inworpen te vervangen door intrappen vindt San Marco overbodig.

Van Gaal pleitte verder voor de volledige afschaffing van de penaltyserie en de invoering van een zogenaamde titanenstrijd. Van Basten vindt de penaltyserie zelf ook te hard, maar opteert voor de gulden middenweg.

"Ik zou er wel een variant op los willen laten: de shoot-out. Een speler die van een meter of twintig alleen op de keeper af dribbelt. Daarmee blijf je dicht bij het voetbal en tegelijkertijd bied je kijkers toch wat meer attractiviteit."