LONDEN - Nicklas Bendtner heeft nog geen half uur nodig gehad om Arsenal voorbij FC Porto naar de kwartfinales van de Champions League te loodsen.

De 22- jarige Deense spits, die zaterdag nog geen skippybal kon raken, scoorde tweemaal en maakte daarmee de achterstand van 1-2 in de uitwedstrijd al meer dan goed.

In de tweede helft bepaalden Samir Nasri, Emmanuel Eboué en opnieuw Bendtner de eindstand op 5-0. De grote ideeën kwamen van Andrej Arsjavin, die de geblesseerde aanvoerder Cesc Fabregas deed vergeten.

Arsjavin

Bendtner opende de score na tien minuten en mocht een kwartier later ook de 2-0 binnen schuiven. Arsjavin, onnavolgbaar voor de Portugese verdediging, deed het fraaie voorbereidende werk.

Tot ontzetting van de 80.000 toeschouwers en trainer Arsène Wenger verzuimde de Russische uitblinker het duel vroegtijdig te beslissen. Vrij voor doel schoot hij over.

Dreiging

Hoewel Porto zelden succes had op Engelse bodem, legden de bezoekers zich niet meteen bij het onvermijdelijke neer. Oefenmeester Jesualdo Ferreira durfde het gerust aan met Radamel Falcao, Hulk en Varela een driemans voorhoede op te stellen.

Dat resulteerde met enige regelmaat in dreiging - vooral routinier Sol Campbell had het bij de Londenaren moeilijk - maar niet in doelpunten.

Vermaelen

Arsenal bleef meer en betere kansen krijgen. Bendtner zag de kans op een hattrick vervliegen door buitenspel en Helder maakte ook een knappe kopbal van oud-Ajacied Thomas Vermaelen onschadelijk. Na ruim een uur boog Porto alsnog, diep zelfs.

Eerst rondde Nasri een duizelingwekkende solo doeltreffend af, vervolgens was invaller Eboué het succesvolle eindstation van een fantastische counter na een hoekschop van Porto. Arsjavin was ook ditmaal de aanjager. In blessuretijd mocht Bendtner vanaf de strafschopstip alsnog zijn derde maken.