AMSTERDAM - De aanklager betaald voetbal van de KNVB gaat zich buigen over de uitspraken van Fred Rutten na de wedstrijd van zaterdag tegen NAC Breda.

De coach van PSV haalde na afloop op de persconferentie fel uit naar de arbitrage, die in zijn ogen een cruciale rol had gespeeld bij de nederlaag van zijn club.

De aanklager zal maandag of dinsdag besluiten of er daadwerkelijk een vooronderzoek tegen Rutten wordt geopend.

Twents gekleurd

Rutten suggereerde dat het arbitrale kwartet met drie discutabele beslissingen de wedstrijd in het nadeel van PSV beïnvloed zou hebben. Ook sprak de Wijchenaar over het hoge Twentse gehalte van de arbitrale leiding en de daarmee gepaarde partijdigheid.

Vierde official Patrick Gerritsen zou Rutten voor aanvang van de wedstrijd hebben gezegd dat het arbitrale kwartet ‘wel erg Twents gekleurd’ was. Gerritsen ontkent deze aantijgingen echter stellig.

Gedragscode

"Ik heb dit absoluut niet gezegd en heb Fred Rutten proberen te bellen. Zulke woorden horen niet bij een topcoach. Helaas heb ik het verkeerde nummer van hem", verklaart de official.

Met zijn uitlatingen heeft Rutten mogelijk de gedragscode voor coaches overtreden. De aanklager van de KNVB gaat nu onderzoeken of vervolging van de PSV-coach mogelijk is.