AMSTERDAM - Ajax spande zich zondagmiddag een half uurtje in tegen Vitesse en stelde met drie treffers de zege veilig.

De nummer drie van de eredivisie won 'slechts' met 4-0 omdat het in het laatste uur in een lager tempo voetbalde en veel kansen miste. Zo schoot alleen Luis Suarez al driemaal op de paal.

Vitesse merkte dat de ArenA dit seizoen voor de meeste Nederlandse clubs een onneembare vesting is.

Van de twaalf verenigingen die dit seizoen het stadion van Ajax bezochten voor een eredivisiewedstrijd stond alleen Sparta niet met lege handen (0-0). De formatie overleefde een spervuur van veertig doelpogingen.

Doelsaldo

Een blik op het doelsaldo van Ajax in thuiswedstrijden leert ook iets over de krachtsverhoudingen van dit voetbaljaar in de ArenA. De ploeg uit de hoofdstad scoorde voor eigen publiek 42 keer en incasseerde slechts drie tegentreffers.

Feyenoord, slechts een plaatsje lager dan Ajax op de ranglijst geklasseerd, scoorde in alle 24 competitiewedstrijden slechts 35 keer.

Trainer Martin Jol koos drie dagen na de nederlaag tegen Juventus (1-2) voor een systeem met twee aanvallers en vier middenvelders.

Emanuelson

Urby Emanuelson was het grootste slachtoffer van de gewijzigde speelwijze. Hij belandde net als Miralem Sulejmani op de bank. Beide spitsen Luis Suarez en Marko Pantelic kregen hulp van de aanvallend ingestelde middenvelders Siem de Jong, Demy de Zeeuw en Christian Eriksen, het Deense talent dat tot de vorige zomer nog in het hoogste elftal van de B-junioren voetbalde.

Eriksen liet ook tegen Vitesse zien waarom hij regelmatig in een adem met Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder wordt genoemd. Hij vermaakte het thuispubliek met een prachtige balbehandeling en een aantal fraaie acties.

De Deen, sinds vorige week achttien jaar oud, verzuimde zijn sterke optreden wel met een treffer op te luisteren. Hij kreeg daarvoor drie riante mogelijkheden.

Jeugd

Niet alleen de ontwikkeling van Eriksen geeft Ajax hoop voor de toekomst. Het basiselftal van de club tegen Vitesse telde maar liefst zeven spelers die ook in de jeugd van Ajax speelden. Bovendien genoot Eyong Enoh zijn opleiding bij Ajax Cape Town.

Siem de Jong is de laatste weken ook geruisloos de basiself van Ajax binnengeslopen. Hij opende in de achttiende minuut na een fraai overstapje van Pantelic de score (1-0). Eriksen en Suarez hadden daarvoor al grote kansen gemist.

Suarez

Suarez zorgde drie minuten later voor 2-0 en doelman Piet Velthuizen werd in de 28e minuut ook nog door zijn ploeggenoot Paul Verhaegh gepasseerd (3-0).

Jol gunde De Zeeuw en Pantelic in de tweede helft al snel rust en zag zijn spelers meer dan een handvol riante kansen verspelen. Alleen De Jong (58e minuut) trof nog doel.