AMSTERDAM - Na de thuisoverwinning van Ajax op FC Twente kunnen de Amsterdammers weer omhoog kijken. Van een terugkeer in de titelrace is nog geen sprake, maar het elftal van Martin Jol put in ieder geval vertrouwen uit een het resterende competitieprogramma.

De algemene opinie is dat Ajax een relatief eenvoudig slot van de eredivisie voor de boeg heeft.

Om tot een eerlijke vergelijking te komen tussen de resterende programma's van de huidige top drie, heeft NUsport de gemiddelde ranglijstpositie van de tegenstanders in thuis- en uitwedstrijden van PSV, FC Twente en Ajax berekend.

Afgaande op de huidige eredivisieranglijst heeft Ajax een zestal uitwedstrijden voor de boeg waarvan Luis Suarez en co niet zenuwachtig hoeven te worden.

Onderste vijf

De gemiddelde ranglijstpositie van Ajax' tegenstanders in uitwedstrijden is 15,5, waarbij opvallend genoeg de vijf laagstgeklasseerde teams de tegenstanders zijn in de laatste vijf uitduels. Ajax sluit het seizoen af in De Goffert tegen NEC.

In de zeven uitduels die PSV nog moet afwerken kunnen de Eindhovenaren flink aan de bak. De gemiddelde klassering van de tegenstanders van het elftal van Fred Rutten in uitwedstrijden is 8,6 en daarmee hebben de Brabanders het relatief lastigste uit-programma. AZ is op 2 mei in Alkmaar de laatste opponent van de koploper.

Lastig slot

FC Twente speelt in de laatste zes wedstrijden buitenshuis tegen de gemiddelde nummer 9,1 van de eredivisie. De Tukkers ontmoeten onder meer PSV en landskampioen AZ nog op vreemde bodem. Ook de nummer twee sluit af met een uitduel. Op de laatste speeldag is NAC in Breda de tegenstander.

Wat betreft de thuisduels zijn de zaken omgekeerd. Zo krijgt Ajax nog een aantal hoogvliegers op bezoek. De thuisclub ontvangt onder meer koploper PSV op 14 maart. De gemiddelde ranglijstpositie van de tegenstanders in thuisduels van Ajax is 7,3.

Ongeslagen

De hoofdstedelingen hebben hiermee het op papier lastigste thuisprogramma, al zijn de Amsterdammers net als PSV en FC Twente in eigen huis nog ongeslagen. Het laatste thuisduel in de Arena wordt op 18 april gespeeld tegen het vooralsnog goed presterende Heracles Almelo.

In tegenstelling tot de zware uitreeks, heeft PSV een relatief makkelijk thuisprogramma. Gemiddeld genomen komt de nummer 9,8 op bezoek in het Philips-stadion. Belangrijk is het duel tegen FC Twente op 20 maart. FC Groningen is op 18 april de laatste tegenstander in Eindhoven.

FC Twente komt in de Grolsch Veste nog slechts één opponent uit de huidige top tien tegen. Feyenoord doet op 18 april Enschede aan en is daarmee de laatste bezoekende club. De tegenstanders van FC Twente in eigen huis vormen gezamenlijk gemiddeld de nummer 14,8 van de eredivisie en daarmee hebben de Tukkers het lichtste thuisprogramma.

Traditie

De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Ajax in totaal het makkelijkste programma heeft. De Amsterdammers hebben de laatste jaren echter vaak punten laten liggen in op papier makkelijke uitduels. De vraag is of het elftal van Jol kan breken met die 'traditie'.

Het is duidelijk dat Ajax zich geen misstap meer kan veroorloven. PSV en Twente hebben daarentegen minder moeite met het winnen van wedstrijden tegen 'de kleintjes'.  De kans dat de titelstrijd tot het einde van het seizoen tussen de drie opponenten zal gaan lijkt daarom klein.

Programma PSV:

zo 14/2 Heracles Almelo - PSV
zo 21/2 PSV - Sparta Rotterdam
zo 28/2 PSV - RKC Waalwijk
za 6/3 NAC Breda - PSV
zo 14/3 Ajax - PSV
za 20/3 PSV - FC Twente
zo 28/3 VVV-Venlo - PSV
zo 4/4 Willem II - PSV
zo 11/4 PSV - Feyenoord
wo 14/4 SC Heerenveen - PSV
zo 18/4 PSV FC Groningen
zo 2/5 AZ - PSV

Programma FC Twente:

za 13/2 Vitesse - FC Twente
zo 21/2 FC Twente - Willem II
zo 28/2 FC Twente - NEC
zo 7/3 RKC Waalwijk - FC Twente
vr 12/3 FC Twente - ADO Den Haag
za 20/3 PSV - FC Twente
za 27/3 FC Twente - Sparta Rotterdam
za 3/4 VVV-Venlo - FC Twente
za 10/4 FC Twente - SC Heerenveen
di 13/4 AZ - FC Twente
zo 18/4 FC Twente - Feyenoord
zo 2/5 NAC Breda - FC Twente

Programma Ajax:

za 13/2 SC Heerenveen - Ajax
zo 21/2 Ajax - Vitesse
zo 28/2 Ajax - FC Utrecht
zo 7/3 Sparta Rotterdam - Ajax
zo 14/3 Ajax - PSV
zo 21/3 RKC Waalwijk - Ajax
zo 28/3 Ajax - FC Groningen
zo 4/4 ADO Den Haag - Ajax
zo 11/4 Ajax - VVV-Venlo
wo 14/4 Willem II - Ajax
zo 18/4 Ajax - Heracles Almelo
zo 2/5 NEC - Ajax