AMSTERDAM - Ajax mag stiekem nog hopen dat het volgend seizoen aan de voorronde van de Champions League kan deelnemen.

De Amsterdamse club won zondag verrassend eenvoudig van FC Twente (3-0), dat met nog twaalf competitieduels te gaan een voorsprong van zes punten op Ajax verdedigt.

Ajax reikte met de verdiende zege ook de helpende hand aan PSV. De koploper heeft nu drie punten meer dan naaste achtervolger FC Twente.

Ajax heeft van de drie beste ploegen van de eredivisie waarschijnlijk het eenvoudigste programma. De nummer drie van de ranglijst gaat alleen nog op bezoek bij de zes laagst geklasseerde clubs van de eredivisie.

Enorme kansen

De openingsfase van de krachtmeting in de sfeervolle ArenA deed niet vermoeden dat FC Twente op weg was naar de eerste competitienederlaag. De trots van Enschede miste in de eerste twintig minuten tot drie keer toe een enorme mogelijkheid op de openingstreffer.

Blaise N'Kufo schoot in de twaalfde minuut in kansrijke positie over. Kenneth Perez treuzelde drie minuten later vlak voor doelman Maarten Stekelenburg zo lang dat Gregory van der Wiel de bal weg kon trappen. Opnieuw Perez kopte de bal in de achttiende minuut net naast.

De Zeeuw

FC Twente verloor de controle over de wedstrijd nadat Demy de Zeeuw in de 21e minuut door de benen van Theo Janssen raak had geschoten (1-0).

De formatie uit Enschede verloor plotseling bijna alle duels en verliet nog maar sporadisch de eigen speelhelft. Ajax kreeg voor rust twaalf hoekschoppen, tegenover FC Twente slechts twee. Veel belangrijker voor de thuisclub was dat het ook nog een keer scoorde.

Luis Suarez schoot in de 44e minuut op de paal. De bal belandde vervolgens voor de voeten van Van der Wiel, die op Sander Boschker stuitte. De doelman van FC Twente had echter geen antwoord meer op de rebound van Marko Pantelic.

Boschker

Boschker speelde toen al met pleisters boven zijn rechteroog. Hij blesseerde zich bij een botsing met Jan Vertonghen. Boschker maakte in de rust plaats voor Cees Paauwe, die mee naar Amsterdam was gekomen omdat Nikolay Mihaylov nog steeds geblesseerd is.

Paauwe had in de zeventigste minuut geluk dat scheidsrechter Jan Wegereef een doelpunt van Suarez ten onrechte afkeurde wegens vermeend buitenspel. Hij was vijf minuten later wel kansloos bij een harde knal van Dennis Rommedahl: 3-0.

Lodeiro

Trainer Martin Jol liet aanwinst Nicolas Lodeiro in de slotfase nog debuteren. Uitblinker Vertonghen incasseerde in blessuretijd nog een gele kaart en is daardoor geschorst voor het komende duel met sc Heerenveen.