ZEIST - De licentiecommissie van de KNVB buigt zich begin volgende week over het plan van aanpak dat het noodlijdende HFC Haarlem heeft ingediend. De club uit de Jupiler League vroeg maandag surseance van betaling aan bij de rechtbank van Haarlem.

De voetbalclub vernam een dag later dat die aanvraag werd gehonoreerd, waarna een bewindvoerder werd aangesteld.

In het licentiereglement van de KNVB staat dat surseance van betaling reden kan zijn om de licentie in te trekken.

Stappen

De licentiecommissie beraadt zich daarom ''op zeer korte termijn'' over de te nemen stappen, zo liet een woordvoerster van de bond donderdag weten.

Begin volgende week buigt de commissie zich over het plan van aanpak, waarin Haarlem beschrijft hoe het uit de financiële problemen denkt te komen. Vervolgens gaat de licentiecommissie in gesprek met de bewindvoerder en de voetbalclub.

Mocht de commissie besluiten het proces tot het intrekken van de licentie te starten, dan moet eerst advies worden gevraagd aan het bestuur betaald voetbal en de Centrale Spelersraad (CSR). Deze adviezen zijn echter niet bindend.

Reddingsacties

Haarlem kan niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen. De hekkensluiter van de Jupiler League is al enige tijd bezig om met tal van reddingsacties het voortbestaan van de club veilig te stellen. Haarlem liet maandag weten dat het ''ettelijke tonnen'' tekort komt.

De club, die nauw samenwerkt met Ajax, zag in de winterstop enkele spelers en ook hoofdtrainer Jan Zoutman overstappen naar andere clubs. Ajacied Hennie Spijkerman werd op huurbasis aangesteld als opvolger van Zoutman.