LUBANGO - Het toernooi om de Afrika Cup in Angola hangt tot dusver van verrassingen aan elkaar. Woensdag vormde geen uitzondering. In Lubango won Gabon in groep D van het veel hoger aangeslagen Kameroen, met Samuel Eto'o en Geremi als boegbeelden: 1-0.

De treffer kwam na ruim een kwartier op naam van aanvoerder Daniel Cousin, die in de Engelse premier League zijn geld verdient bij Hull City.

Roguy Meye bracht Cousin in stelling. Rigobert Song mocht zich dat aanrekenen. De 33-jarige verdediger, die voor de achtste keer - een record - actief is in de eindronde van dit continentale titeltoernooi, verzuimde in te grijpen.

Ajacied Eyong Enoh begon bij Afrikaanse WK-tegenstander van Oranje op de bank. De middenvelder viel in de 76e minuut in voor verdediger Henri Bedimo, maar kon de de impasse ook niet doorbreken.

Dat had onder meer te maken met het optreden van Didier Ovono, die in het doel van Gabon tal van reddingen verrichtte.

Uitbundig

De gelukkige winnaars, die worden getraind door de Franse oud-international Alain Giresse, vierden na afloop het zo ongeveer grootste succes van Gabon in zijn voetbalhistorie uitbundig.

Grote buurman Kameroen, met Fransman Paul le Guen als bondscoach, droop stilletjes af. Om een voortijdig vertrek uit Angola te voorkomen moeten de 'Ontembare Leeuwen' zondag winnen van Zambia.