AMSTERDAM - De Nederlander Jos Hooiveld komt na de winterstop uit voor Celtic. Tegenover Voetbal International zegt de verdediger dolgelukkig te zijn met de overstap van AIK Solna naar de 42-voudig Schotse kampioen.

"Het is een mooi verhaal, noem het maar het winnen van de jackpot. Want kijk naar het verloop van mijn loopbaan en je weet genoeg."

Hooiveld is inderdaad via een vrij grote omweg bij de Schotse topclub terecht gekomen: FC Emmen, SC Heerenveen, FC Zwolle, SV Stadtwerke Kapfenberg (Oostenrijk), FC Inter Turku (Finland), AIK Solna (Zweden) en Celtic.

Bodem van de put

"Bij SC Heerenveen en FC Zwolle ben ik niet geslaagd en bij het Oostenrijkse Kapfenberger SV heb ik zelfs de bodem van de put gezien", weet Hooiveld nog goed.

"Uiteindelijk ben ik toch boven komen drijven. En nu zit ik bij een club waar half Nederland zou willen voetballen." Zijn voorlopige gloriejaren beleefde de 26-jarige Nederlander bij Inter en AIK, waar hij beide kampioen werd. Daarbij werd hij in de jaren 2007 en 2008 gekroond tot speler van het jaar in Finland.

Centrum

Bij Celtic komt hij nu landgenoot Glenn Loovens tegen, die eveneens in het centrum van de verdediging speelt. Wellicht staat er de komende maanden dus een Nederlands duo in de laatste lijn bij de Schotten.

"Het ziet er naar uit dat ik naast Glenn Loovens ga spelen. Manager Tony Mowbray is gecharmeerd van verdedigers die ook iets met een bal kunnen. En Nederlanders kunnen dat over het algemeen wel. Ik weet zeker dat ik hier ga slagen, de leiding geeft mij het gevoel me écht nodig te hebben."