MAARSBERGEN - Betaalzender Eredivisie Live gaat met ingang van zondag beelden uitzenden vanuit de kleedkamers van profclubs.

Niet alle clubs hebben toestemming verleend, maar een flink aantal is wel bereid om - na een overwinning - de camera toe te laten tot hun kleedlokaal. Dat heeft een woordvoerder van het tv-station woensdag laten weten.

De clubs uit de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord en PSV) hebben net als FC Twente en AZ geen toestemming verleend. De zegsman hoopt dat deze clubs de noviteit even aankijken en later alsnog toehappen.

Vitesse

In de afgelopen periode heeft Eredivisie Live de werkwijze uit kunnen testen bij Vitesse. Daar werden camera's al toegelaten in kleedkamers. Op basis van die proef stemden meer teams in.

Kleedkamerbeelden zijn bekend van Amerikaanse sporten, maar de woordvoerder kent wereldwijd geen andere voetbalcompetitie waarin tv-kijkers een blik wordt gegund in de kleedkamers.

Toen John de Mol begon met de tv-zender Talpa - en daarbij de samenvattingsrechten voor de eredivisie verkreeg - wilde hij ook kleedkamerbeelden gaan uitzenden. Toen ondervond dat plan echter nog de nodige tegenwerking.

Overwinning

Nu voelen de voetbalclubs wel wat voor een camera in de kleedkamer, al hebben ze wel hun grenzen aangegeven. Zo mag de cameraploeg alleen na een overwinning naar binnen komen.

''Al kan het zo zijn dat een gelijkspel soms voor een club uitpakt als een soort overwinning en dan kunnen we misschien ook naar binnen'', schetst de zegsman. ''Wij hebben voor deze aanvulling gekozen omdat we abonnees een extraatje willen geven. Wij denken dat het bijzonder is.''

Rust

Ook nieuw in de verslaggeving van de betaalzender is dat tijdens de rust interviews worden gehouden met leden van de technische staf van beide ploegen. Ook in dit geval werken niet alle clubs daaraan mee.

Tenslotte is nieuw dat na afloop van de wedstrijd niet hoeft worden gewacht met interviews tot de spelers in de catacomben voor een sponsorbord zijn geposteerd. ''We gaan de aanvoerders van beide teams al op het veld interviewen. Dan zitten ze nog midden in de emotie van de wedstrijd'', hoopt de woordvoerder.