ZEIST - HFC Haarlem heeft maandag bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. De eerstedivisieclub kan niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.

De clubleiding verwacht door de surseance meer rust en tijd te krijgen om uit de grote problemen te komen.

Haarlem, hekkensluiter in de Jupiler League, is al enige tijd bezig om met tal van reddingsacties het voortbestaan van de club veilig te stellen. De clubleiding toonde zich maandag optimistisch.

''Er is nog steeds toekomstperspectief voor HFC Haarlem en dat perspectief komt steeds dichterbij'', liet algemeen manager Johan van Streun maandag weten.

Samenwerking

Van Streun wees op de samenwerking met Ajax, op toezeggingen van de gemeente Haarlem om het stadion te renoveren en op nieuwe zakelijke initiatieven.

''Deze positieve ontwikkelingen zullen de basis vormen voor een gezonde betaaldvoetbalorganisatie in de regio. We hopen dan ook zo snel mogelijk door deze periode van surseance heen te komen.''

Salaris

Van Streun lichtte maandagochtend het personeel van de club en ook de spelersgroep plus begeleiders in. Niemand bij HFC Haarlem heeft nog salaris ontvangen over december.

''Het was een rustige bijeenkomst. Iedereen heeft dit wel een beetje zien aankomen, denk ik. De komende dagen zal evenmin betaling plaatsvinden. Alles wat er nu nog in kas zit, is bevroren. Met de bewindvoerder gaan we bekijken hoe het verder moet'', gaf Van Streun aan.

De algemeen manager wilde niet zeggen hoe hoog de tekorten zijn opgelopen en wie de belangrijkste schuldeisers zijn. ''Maar bij een club als Haarlem gaat het niet om miljoenen euro's. Wel om ettelijke tonnen. Hopelijk kunnen we een aantal zaken tegen elkaar wegstrepen.''

Actief

Haarlem blijft voorlopig actief in de Jupiler League. De ploeg van de nieuwe trainer Hennie Spijkerman speelt vrijdag uit bij Helmond Sport. ''Dat is het voordeel van uitstel van betaling'', meende Van Streun.

''We kunnen als club gewoon doordraaien. Dat was en is ook de bedoeling. Als we helemaal geen vertrouwen hadden gehad in een structurele oplossing, hadden we meteen de stekker eruit getrokken. Maar het tegendeel is waar. Haarlem heeft nog wel degelijk toekomst in het betaalde voetbal.''

Zeven talenten

Ondertussen meldt De Telegraaf dat de Amsterdammers zeven talenten willen onderbrengen bij de noodlijdende club. Timothy van der Meulen maakt zeker de overstap. Hennie Spijkerman, de nieuwe trainer van de ‘roodbroeken’, hoopt dat zes anderen dat voorbeeld volgen.

"De jongens hebben begrepen dat ze niet ‘over’ zijn bij Ajax, maar dat het voor Ajax en henzelf belangrijk is om deze stap te maken", vertelt Spijkerman. "Bij Haarlem kunnen ze zich beter doorontwikkelen."

Sergio Padt, Randel Shakison, Nathaniel Will, Tom Overtoom, Danilo en Javier Martina zouden in aanmerking komen om de overstap naar de HFC te maken.

Reactie KNVB

De KNVB wacht vooralsnog de uitspraak van de rechter af over de aanvraag van HFC Haarlem voor uitstel van betaling. Nadat aan de hekkensluiter van de Jupiler League surseance is verleend, zal de licentiecommissie op zeer korte termijn overleggen over de verdere procedure.

''Volgens het licentiereglement kan surseance van betaling reden zijn om de licentie in te trekken'', lichtte een zegsvrouw van de KNVB toe.

''Mocht de licentiecommissie beslissen het proces tot het intrekken van de licentie te starten, dan moet eerst advies worden gevraagd aan het bestuur betaald voetbal van de KNVB en de Centrale Spelersraad (CSR).''

Niet bindend

De CSR heeft daarna twee weken om de licentiecommissie te adviseren. Deze adviezen zijn niet bindend. De licentiecommissie moet evenwel bij een besluit dat indruist tegen het advies van de CSR, wel twee weken bedenktijd in acht nemen.

De KNVB onthoudt zich verder van commentaar op de ontwikkelingen bij Haarlem. Wel wijst de voetbalbond erop dat de eerstedivisieclub sinds enige tijd onder verscherpt toezicht van de licentiecommissie staat vanwege de zwakke financiële situatie.