AMSTERDAM - Togo hoopte in een later stadium alsnog in te stromen in de Afrika Cup, maar volgens de BBC hoeft het Afrikaanse land hier niet op te rekenen.

De organisatie van het toernooi heeft volgens het Engelse medium aangegeven dat het evenement verder gaat zonder de ploeg.

Vrijdag werd de spelersbus van Togo in de Angolese streek Cabinda onder vuur genomen door rebellen. Hierbij kwamen de assistent-bondscoach, persvoorlichter en chauffeur om het leven.

Van de spelers werd reservedoelman Kodjovi Obilale tijdens de beschietingen in zijn rug geraakt. Hij verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Verdediger Serge Akakpo werd in zijn nier getroffen.

Aanslag

Direct na de aanslagen spraken de spelers zich uit tegen deelname aan het toernooi. Ze besloten wel in Angola te blijven. De regering van het Afrikaanse land haalde de groep later over om toch terug te vliegen naar het thuisland.

''De regering wil dat de voetbalploeg snel naar huis komt. Dat is echt de beste beslissing”, verklaarde een woordvoerder van de ministerraad.

Deelname

Sportminister Christophe Padumhokou Tchao lobbyde na de terugkomst van de spelers met de Afrikaanse voetbalbond (CAF) om alsnog deelname aan het toernooi af te dwingen.

Togo miste maandag de eerste groepswedstrijd tegen Ghana, maar Tchao verwachtte dat de nationale ploeg later, na een rouwperiode van drie dagen, alsnog kon instromen.

De bond gaf dezelfde dag echter aan dat ze geen reden ziet om Togo opnieuw toe te laten tot het toernooi.