LUANDA - De Angolese president José Eduardo dos Santos heeft zondag in zijn openingsspeech van het toernooi om de Afrika Cup de aanslag op de spelersbus van Togo veroordeeld.

''We veroordelen deze daad van terrorisme, maar de competitie gaat door in Cabinda'', aldus Dos Santos.

De bus van Togo werd vrijdag op de grens van Congo en Angola onder vuur genomen door vrijheidsstrijders uit de opstandige provincie Cabinda.

Bij dat incident vielen ten minste twee doden, de assistent-coach en perschef van Togo. Naar verluidt heeft ook de buschauffeur het vuurgeweld niet overleefd.

Openingswedstrijd

''We zijn samen, dat de beste ploeg mag winnen!'', zo besloot Dos Santos zijn speech in het November 11 Stadium van Luanda, waar de openingswedstrijd tussen Angola en Mali wordt afgewerkt. De 50.000 toeschouwers op de tribunes riepen leuzen als 'Viva Angola!'.

De Afrikaanse voetbalfederatie liet weten dat de eerste groepswedstrijden in het Afrikaanse titeltoernooi vooraf worden gegaan met een minuut stilte. Het eerbetoon is bedoeld om de slachtoffers van de aanslag te herdenken.

Terugtrekking Togo

De federatie bevestigde zondagavond ook dat Togo zich heeft teruggetrokken uit het toernooi. Het is nog onduidelijk hoe de CAF de ontstane situatie in groep B - met een ploeg minder - gaat oplossen. Maandag staat de eerste speeldag in die poule op het programma.