BENGUELA - Angola had de komende drie weken het middelpunt moeten zijn van een Afrikaans volksfeest.

De aanslag vrijdag van vrijheidsstrijders van de FLEC-beweging op de spelersbus van Togo heeft echter op voorhand al een schaduw geworpen over de confrontatie tussen de zestien beste voetballanden van Afrika.

''Dit bevestigt helaas wel weer het beeld dat Europa van Afrika heeft'', concludeerde bondscoach Mart Nooij van Mozambique teleurgesteld.

Voetbalbond

De Noord-Hollander las op internet van de gebeurtenissen aan de grens van Congo en Angola. De nationale voetbalbond van Mozambique vond het niet nodig om Nooij persoonlijk op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen rondom de ploeg van Togo.

''De organisatie verstrekt alleen informatie aan de bonden, maar mij is niets verteld, waarschijnlijk vanwege mijn slechte relatie met de president.''

Benin

De voormalige KNVB-coach sprak zaterdag met een aantal van zijn spelers over de de aanslag op Togo aan de vooravond van de Afrika Cup. ''We hebben het er even over gehad, maar de jongens zijn vooral bezig met hun eigen wedstrijd dinsdag tegen Benin."

"Natuurlijk is het heel triest en uiterst tragisch wat daar gebeurd is, maar we leven in Afrika. De spelers gaan daar met de Afrikaanse mentaliteit mee om.''

Terrorisme

Nooij wilde echter wel benadrukken dat Europa niet moet denken dat dit nietsontziende geweld 'typisch-Afrika' is. ''Overal op de wereld heb je te maken met terrorisme, al zou je zo'n toernooi op de Zuidpool houden dan nog kan dit gebeuren."

"Maar aan de andere kant snap ik niet dat Togo met de bus naar Angola is gereisd. Ze wisten van tevoren dat ze door een gebied moesten rijden dat bekend staat als politiek instabiel en onrustig. Ik hoorde zaterdag dat de president een vliegtuig heeft geregeld om de spelers terug naar Togo te halen. Daar kom je nu mee, denk ik dan. Waarom niet meteen? Onbegrijpelijk.''

Geen thema

Een aantal landen heeft overwogen zich terug te trekken van het toernooi om de Afrika Cup. Binnen de selectie van Nooij is dat echter geen thema geweest. ''Als bij de Formule 1 een coureur in de kwalificatie crasht, melden de andere rijders zich toch ook niet af voor de race?"

"Wij moeten in Angola 'gewoon' doen wat van ons verwacht wordt. Dinsdag spelen we tegen Benin, met een elftal dat Portugees is opgeleid, de flair heeft van het Braziliaanse voetbal en het Nederlandse positiespel speelt. Als wij Afrika en Europa kunnen laten zien dat Mozambique heel aardig kan voetballen, ben ik tevreden.''