PARIJS/LUANDA - De bus van het Togolese voetbalteam is vrijdag door rebellen onder vuur genomen op de grens van Angola en Congo. De chauffeur is daarbij dodelijk getroffen. Negen leden van het team raakten gewond, onder wie de internationals Serge Akakpo en Kodjovi Obilale.

De nationale ploeg van Togo was onderweg naar Angola voor de Afrika Cup. Togo speelt maandag zijn eerste wedstrijd tegen Ghana.

Bij de grens in de onrustige streek Cabinda, waar de bus stilstond voor het afhandelen van de formaliteiten, openden onbekende mannen met mitrailleurs het vuur op de bus.

Oorlog

''Iedereen dook weg onder de stoelen. Het leek wel of de oorlog was uitgebroken'', zei international Thomas Dossevi tegen het Franse televisiestation Infosport.

''Het was schokkend. We hebben niet veel zin meer om voor de Afrika Cup te spelen. Onze gedachten zijn bij onze vrienden, de gewonden.''

Aanslagen

Bij het Portugese persbureau Lusa kwam een verklaring binnen waarin vrijheidsstrijders van de FLEC-beweging uit Cabinda de beschieting opeisten. Zij hadden het gemunt op de militairen die de Togolese voetbalselectie escorteerden.

Volgens ooggetuigen doorzeefden ze de bus met kogels. ''Deze operatie is pas het begin van een serie doelgerichte aanslagen in Cabinda'', luidde de verklaring.

Gewonden

Volgens Dossevi, contractspeler van de Franse club Nantes, is doelman Obilale in de rug geschoten en kreeg verdediger Akakpo een kogel in de nierstreek. ''Er was veel bloedverlies.'' De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt.

De twee vedetten uit het team, Emmanuel Adebayor van Manchester City en Moustapha Salifou van Aston Villa, bleven ongedeerd bij de aanslag.

International Alaixys Romao (Grenoble) riep op tot een boycot van de Afrika Cup. ''We hebben gewonde spelers en begeleiders en wachten nu op nieuws over hun toestand. Waarom schrappen we niet alle wedstrijden, wij willen naar huis.''

Doorgang vinden

De Afrikaanse voetbalbond CAF reageerde onmiddellijk: Het toernooi om de Afrika Cup gaat door. ''We maken ons zorgen om de spelers, maar het toernooi gaat door'', zei een woordvoerder van CAF.

''We vragen ons af waarom Togo koos voor busvervoer. Onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig.''