ZEIST - De KNVB heeft bij de wereldvoetbalbond FIFA om uitstel gevraagd voor het indienen van de aanvragen voor tickets voor het wereldkampioenschap komende zomer in Zuid-Afrika.

Volgens projectleider Bert van Oostveen hebben de supporters van Oranje meer tijd nodig om voorbereidingen voor de reis te treffen en een beslissing te nemen.

''Dat vinden wij alleen maar verstandig. Daar houden wij dus rekening mee'', liet Van Oostveen donderdag weten.

Termijn

De uiterste termijn voor het aanvragen van WK-tickets liep op 31 december vorig jaar af. De KNVB hoopt dat de FIFA die einddatum wil verschuiven naar 31 januari.

''We begrijpen dat onze supporters voor een WK-trip naar Zuid-Afrika niet over één nacht ijs willen gaan'', gaf een woordvoerster van de KNVB te kennen.

''Het boeken van vliegreizen, hotels en aanvullend vervoer vergt de nodige tijd en organisatie. Bovendien speelt Nederland drie groepswedstrijden in drie verschillende steden die behoorlijk ver bij elkaar vandaan liggen."

"Zo'n combinatiereis door Zuid-Afrika organiseer je veel minder snel dan bij een WK in Europa. We hopen daarom bij de FIFA op enig begrip voor onze fans. Maar of het lukt, is nog maar de vraag.''

Kesler

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet vorige maand weten dat de voetbalbond rekent op ongeveer 10.000 Nederlandse fans per groepswedstrijd van Oranje bij het WK.

Hij baseerde zich daarbij op inschattingen van het Nederlands bureau voor toerisme en de officiële Supportersclub van Oranje. Inmiddels heeft de KNVB de ramingen bijgesteld naar 5.000 tot 10.000 Nederlandse bezoekers bij elk groepsduel van Oranje.

De KNVB heeft op dit moment nog geen zicht op het aantal aangevraagde WK-tickets vanuit Nederland voor de drie groepswedstrijden van Oranje. ''Dat komt doordat de liefhebbers niet alleen via de Supportersclub Oranje kaarten kunnen aanvragen, maar ook direct bij de FIFA'', legde de zegsvrouw van de KNVB uit.

Twaalf procent

De KNVB heeft voor de drie groepsduels recht op ongeveer 12 procent van de tickets van de stadioncapaciteit. ''Voor het duel met Denemarken krijgen we 9000 kaarten, voor Japan 7200 en voor Kameroen 6500'', aldus Kesler vorige maand. ''Voor een wedstrijd in de volgende ronde moeten we rekening houden met 3500 tot 5000 tickets.''

De woordvoerster van de KNVB sloot donderdag niet uit dat de vraag naar WK-tickets in Nederland het aanbod deze keer niet zal overtreffen. ''Dat zou betekenen dat iedereen die naar het WK wil, ook daadwerkelijk de wedstrijden van Oranje kan bezoeken. Dat zou natuurlijk prachtig zijn.''

Nederland speelt op maandag 14 juni in Johannesburg tegen Denemarken, op zaterdag 19 juni in Durban tegen Japan en op donderdag 24 juni in Kaapstad tegen Kameroen.