AMSTERDAM - Martin Jol is druk doende Ajax naar zijn hand te zetten. In de papieren versie van Ajax Life zet hij maandag zijn visie uiteen. Jol wil van Ajax zijn eigen Chinese leger maken. 'Zij waren onverslaanbaar.'

"Als er in het Chinese leger eentje omviel, stond er meteen weer een ander op. Zo moet het ook bij Ajax. Als er een speler wordt verkocht, staat er een ander op die beter is," legt Jol uit. "Als je dat weet te bereiken, gaat het alleen nog maar om kwaliteit."

De trainer ziet graag dat Ajax in de toekomst weer op ieder gebied de beste is. "Het is een cliché, maar als ik op iedere positie de beste speler heb, zijn wij de beste. Ik vind dat straks alle Nederlandse Ajacieden in Oranje moeten spelen."

Scouting

Maar ook op het gebied van opleiding en scouting moet het niveau in Amsterdam omhoog, vervolgt Jol. "De nieuwe Luis Suarez moeten we zelf scouten, eventueel buiten de opleiding. Waarom miste Ajax in het verleden bijvoorbeeld een speler als Dries Mertens van FC Utrecht?"

"Met de beste scouting van Nederland krijg je de grootste Nederlandse talenten. Die kosten dan twee ton en niet 8 miljoen euro."