DOETINCHEM - NAC Breda heeft zichzelf overwerk bezorgd om de laatste acht van de KNVB-beker te bereiken. De Brabanders schakelden woensdagavond in Doetinchem de 'Superboertjes' van Jong De Graafschap uit na verlenging.

In de extra speeltijd beslisten spits Matthew Amoah en Tim Gilissen het duel: 0-2. Jong De Graafschap stuntte eerder in het bekertoernooi met zeges op clubs uit de eerste divisie, Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle.

Kansen

Jong De Graafschap dichtte zich ook tegen NAC Breda kansen toe. De ploeg kon gebruikmaken van Jordi Buijs en Cerezo Fung a Wing, de enige spelers uit de A-selectie die eerder in het bekertoernooi niet voor het 'grote' De Graafschap hadden gespeeld.

Na een makke eerste helft, met twee gemiste kansen door Matthew Amoah voor NAC, kregen de talenten van De Graafschap nog meer uitzicht op een goed resultaat.

NAC Breda verloor in de 57e minuut Jonas Kolkka door een tweede gele kaart, waardoor de Brabanders nog een flink deel van het duel met een man minder moesten afwerken.

Passief

Maaskant probeerde in de tweede helft zijn passieve ploeg meer inhoud te geven met een dubbele wissel. Kees Kwakman en Leonardo moesten de nummer acht van de eredivisie wat inspiratie geven, zorgden ook wel voor meer dreiging maar tot een bevrijdende oplossing in de reguliere 90 minuten leidde het allemaal niet.

Uiteindelijk viel de belangrijke treffer toch in de verlenging. Amoah was in de 107e minuut de maker van het doelpunt. Het was de eerste tegentreffer van Jong De Graafschap in het bekerseizoen. Zowel Cambuur Leeuwarden als FC Zwolle werd in de eerdere duels met 1-0 bedwongen.

Stunt

Drie minuten na de 1-0 stond ook Jong De Graafschap met tien man op het veld. Lion Kaak ontving ook zijn tweede gele kaart. Trainer Jan Vreman, oud-speler van De Graafschap, kreeg zijn manschappen in de slotfase nog wel naar voren.

Een derde stunt leverde dat niet op. In de slotminuut maakte Tim Gilissen er zelfs nog 0-2 van, waardoor de Brabantse cupfighter net als vorig jaar lang in de race blijft voor een prijs. Toen was FC Twente pas in de halve finale te sterk.