AMSTERDAM - Komende zomer vindt in Zuid-Afrika het WK voetbal plaats. Van bondscoach Bert van Marwijk mag het echter morgen al beginnen. Tenminste, de voorbereiding dan.

"Ik heb altijd graag een goede voorbereiding waar we veel kunnen trainen", vertelt Van Marwijk woensdag op OnsOranje.nl.

"Dat hebben we ook echt nog nodig", vervolgt hij. "En daar verheug ik me erg op. Dat mag van mij morgen beginnen ja."

Eén van de gevaren die straks in Zuid-Afrika op de loer kan liggen is verveling. Niet meer dan logisch als je wekenlang van huis bent met een elftal.

Irritatie

"Ik realiseer me dat de verveling dan kan toeslaan", vervolgt Van Marwijk.

"Maar dat is in principe niet zo erg. Er mag best wat irritatie ontstaan. Dat werkt verfrissend en maakt een elftal sterker. We moeten er alleen alles aan doen om te voorkomen dat het negatief gaat werken", beseft de oefenmeester zich. "Maar als je echt iets wilt bereiken dan moet je dat accepteren."

Missie

En Van Marwijk wil echt iets bereiken. Zijn doelstelling is het WK winnen. "Dat was op het moment van tekenen inderdaad mijn doelstelling. Onze eerste missie was kwalificatie voor het WK. Nu dat gelukt is wil ik daar ook echt iets bereiken. Als we er alleen heen gaan om mee te doen dan kun je mij beter thuislaten."

"Ik vind dat je dat ook moet uitstralen. Anders wordt het nooit wat. Er moet iets gaan groeien, een bepaald besef zijn. We moeten voor het hoogste gaan. En nee, dat is geen grootspraak. Ik ben realistisch", meent de oud-trainer van Feyenoord.

Geluk

"Natuurlijk moet het meezitten. Je moet een beetje geluk hebben dat iedereen fit blijft en dat iedereen in vorm is. Als dat het geval is dan hebben we een zeer behoorlijk elftal. We moeten presteren met een hoop zelfvertrouwen, maar ook met realisme. En het is belangrijk dat je ook vervelende, slechte wedstrijden kan winnen."