HEERENVEEN - PSV heeft zeer ontstemd gereageerd op het afgelasten van het bekerduel woensdagavond in en tegen Heerenveen.

De KNVB besloot woensdagochtend na overleg met de gemeente, de brandweer én de clubs om de wedstrijd niet door te laten gaan.

De opgehoopte sneeuw en de vorming van ijspegels op het dak van de Zuid-tribune in het Abe Lenstra Stadion leveren te veel gevaar op voor publiek en spelers.

Trainer Fred Rutten, die dinsdag met zijn selectie al naar Friesland was gereisd, kon de afgelasting maar moeilijk accepteren.

Durven

''Ik vind het belachelijk dat de KNVB dinsdag geen beslissing heeft durven nemen over het wel of niet doorgaan van deze wedstrijd. De weersomstandigheden zijn onveranderd en dat was bekend, zo ook de situatie van het stadion.''

''Wij hebben met de selectie voor de tweede keer voor niets af moeten reizen'', aldus Rutten, die zondag onverrichter zake terugkeerde uit Kerkrade nadat de competitiewedstrijd tegen Roda JC was afgelast vanwege de hevige sneeuwval.

Een woordvoerster van de KNVB beaamde dat het vervelend is voor PSV dat de wedstrijd is afgelast, maar kon zich niet vinden in de kritiek dat de bond 'pas' woensdagochtend met een besluit kwam.

Irritant


''De deur stond nog op een kier, als de dooi had doorgezet had er gespeeld kunnen worden. Ik begrijp wel dat het irritant is voor PSV, maar als er een kans is op spelen moet je die niet op voorhand wegnemen.''

De brandweer heeft de afgelopen dagen geprobeerd de sneeuw te verwijderen, maar dat is niet gelukt omdat niet het hele dak bereikt kon worden. Sneeuw en ijspegels kunnen elk moment naar beneden komen.

''Er is sprake van exceptionele omstandigheden. Het veld, de tribunes, de wegen en de parkeerterreinen zijn op orde, alleen de situatie van het dak is te gevaarlijk om de wedstrijd te laten spelen. Heel zonde, maar het is niet anders'', aldus de KNVB-woordvoerster.

De bekerwedstrijd is verplaatst naar zaterdag 16 januari, aftrap 19.45 uur. Heerenveen heeft het trainingskamp in Turkije daarom iets naar voren gehaald. De geplande oefenwedstrijden van de bekerwinnaar in Belek zijn daardoor wel onzeker geworden.

Loting

De loting voor de volgende bekerronde - de kwartfinales - vindt nu plaats in Enschede na afloop van de wedstrijd FC Twente - Helmond Sport. Oorspronkelijk zou de trekking in Heerenveen plaatsvinden.

Door de verplaatsing van Heerenveen - PSV heeft de KNVB ook andere data moeten vinden voor de duels van beide clubs die op zondag 17 januari zouden worden gehouden.

Roda JC - PSV vindt nu plaats op dinsdag 19 januari, Heerenveen gaat een dag later op bezoek bij FC Groningen. Die duels stonden in eerste instantie voor afgelopen zondag op het programma, maar moesten door de hevige sneeuwval worden afgelast.