AMSTERDAM - FC Barcelona heeft enkele maanden na de entree van Zlatan Ibrahimovic aan diens eerste werkgever FBK Balkan de verplichte solidariteitsvergoeding betaald.

De Zweed, die vijf jaar bij FBK voetbalde, heeft die club 143.800 euro opgebracht, weet Het Laatste Nieuws. Volgens het solidariteitssysteem van de FIFA had de ploeg recht op een dergelijke opleidingsvergoeding.

De 28-jarige Ibrahimovic speelde halverwege de jaren negentig bij FBK Balkan. Daarna speelde hij achtereenvolgens voor Malmö BI, FC Rosengard, Malmö FF, Ajax, Juventus en Internazionale, dat hem afgelopen zomer verkocht aan Barcelona.

De FIFA-regels schrijven voor dat alle clubs waarvoor een speler tussen zijn twaalfde en 23ste levensjaar uitkwam recht hebben op een deel van de opleidingsvergoeding.

Jeugdacademie

FBK Balkan weet al een mooie bestemming voor het 'Barça-geld'. "We hebben grote plannen voor onze jeugdacademie. We willen de beste jeugdopleiding uitbouwen in het zuiden van Zweden en met de vergoeding van Barcelona is ons budget voor de komende vijf jaar verzekerd", geeft clubdirecteur Sasa Vejzovic aan.