AMSTERDAM - Fred Rutten is bij PSV tot dusverre uiterst succesvol en lijkt van de spelersgroep een solide eenheid te hebben gemaakt. Door overwintering in de Europa League, een probleemloze campagne in de KNVB Beker en de tweede plaats op de ranglijst is de kans groot dat de prijzenkast aan het eind van het jaar wordt bijgevuld.

“Ik hecht er waarde aan dat de mensen zullen zeggen dat ik iets herkenbaars heb achtergelaten, als ik ooit vertrek”, vertelt Rutten tegenover het Algemeen Dagblad.

“Dat er onderweg prijzen moeten worden gepakt, begrijp ik ook wel. Anders zit ik hier niet lang. Maar ik leef niet voor de prijzen”, klinkt het verrassend.

De nuchtere oud-trainer van onder andere FC Twente en Schalke 04 vindt het belangrijker om op een positieve manier te bouwen aan een groep, waarna de resultaten vanzelf moeten komen.

Lekker werken

“Ik wil lekker werken, zorgen dat de groep zich ontwikkelt”, vervolgt hij. Deze persoonlijke doelstelling lijkt in het eerste deel van het seizoen gehaald. Niet alleen verloor de Eindhovense equipe nog nooit onder leiding van Rutten, ook spelers lijken boven zichzelf uit te stijgen.

Doelman Andreas Isaksson groeide uit van schlemiel tot rots in de branding. In zeventien competitieduels incasseerde de Zweed slechts dertien doelpunten. Daarnaast lijkt de peoplemanager het onmogelijke te hebben gepresteerd: het licht ontvlambare temperament van Danko Lazovic is getemd.

Hongerig

“Iedereen weet wat er van hem wordt verwacht op een bepaalde positie. Dat zie je aan Dirk Marcellis”, verwijst de trainer naar het Europa League-duel met het Roemeense Cluj. De verdediger staat zelden in de basis maar wist zich desondanks staande te houden.

“Zelfs bij Cluj, in een wedstrijd die nergens om ging, waren ze hongerig. Dan geef je als spelersgroep een signaal af", besluit Rutten.