ZURICH - Hij won met FC Barcelona dit kalenderjaar liefst zes hoofdprijzen. Lionel Messi voegde daar maandag zijn tweede invididuele onderscheiding aan toe. Hij reageerde bescheiden op de uitverkiezing tot beste voetballer ter wereld in 2009.

Zaterdag bezorgde hij hoogstpersoonlijk zijn werkgever nog de wereldtitel voor clubteams door in de finale, tegen Estudiantes uit Argentinië, in de verlenging het beslissende doelpunt te maken.

De keuze voor de kleine dribbelaar kwam dan ook niet onverwacht. Toch stelde Messi zich bescheiden op na de vele loftuitingen: ''Ik ben nu niet de koning van de voetbalwereld. Alsjeblieft, nee. Ik ben ook niet de nummer één. Ik geloof niet in zulke dingen'', zei hij in Spaanse media.

Geluk

''Ik ben nog steeds dezelfde Messi als een aantal jaar geleden. Ik heb geluk dat ik kan spelen in zo'n geweldig team. Ik zie mezelf niet als de beste, dat is juist Barcelona.''

Eerder deze maand werd hij al - als eerste Argentijnse voetballer ooit - gekozen tot de beste voetballer van Europa. De man uit Sante Fe mocht zich dit jaar ook al de beste speler van de Champions League noemen.

Geweldig jaar

Messi hielp zijn ploeg met negen doelpunten aan de 'beker met de grote oren', had met 23 treffers een groot aandeel in het kampioenschap in de Primera Division en droeg met zes goals ook bij aan de winst van de Spaanse beker. ''Dit was een geweldig jaar, we hebben alles gewonnen'', sprak Messi.

Na het winnen van de wereldtitel voor clubteams kreeg Messi ook kritiek te verduren. Uitgerekend in zijn vaderland zijn critici ontevreden over het feit dat hij bij het nationale elftal niet vaak sublieme wedstrijden afwerkt.

Kritiek

Argentinië plaatste zich ternauwernood voor het WK voetbal en enkele media suggereerden afgelopen weekeinde dat Messi onder bondscoach Diego Maradona niet met hetzelfde enthousiasme speelt.

''Dat steekt me'', reageerde de aanvaller. ''Het maakt me niets uit wanneer ze mij een Catalaan noemen, maar het irriteert me wanneer ze denken dat ik geen Argentijn ben. Dat doet pijn.''

Het zal Messi alleen maar motiveren om bij de komende titelstrijd in Zuid-Afrika nogmaals duidelijk te maken dat hij 's werelds beste voetballer is.