AMSTERDAM - Bert van Marwijk is van mening dat het Nederlands elftal in 2009 onder zijn leiding progressie heeft geboekt. Dit vertelde hij maandag in een interview aan OnsOranje.nl. "Zelfs een leek kan zien dat er vooruitgang is gerealiseerd."

Onder leiding van Van Marwijk kwalificeerde Oranje zich zonder problemen voor het WK 2010 in Zuid-Afrika.

De acht kwalificatieduels werden stuk voor stuk in winst omgezet. "Ik vind het niet honderd procent goed, maar met zulke cijfers mag je tevreden zijn."

Creativiteit

De keuzeheer vindt dat de wijze waarop het Nederlands elftal speelt vooruit is gegaan evenals de uitstraling van de spelers. "Ik probeer het team stabieler te maken, waardoor je als blok beter verdedigt", aldus Van Marwijk.

"Ik houd van creativiteit. Dat moet je altijd in een team stoppen, maar als je écht iets wilt bereiken, moet je beginnen met goed verdedigen. Dan gaat het om snel omschakelen en snel weer goed staan. Ook de aanvallers hebben daarin een taak. Dat zit er redelijk in."

Verbeterpunt

Hij vervolgt: "Als die verbetering er is, komt er meer rust in de ploeg. Er is vertrouwen. 'Die goal maken we toch wel een keer", denken we. En lukt dit een keer niet, dan niet. Wat er nog beter kan? Alles."

Een concreet verbeterpunt heeft Van Marwijk paraat. "Het is bij ons niet zo snel goed, maar als het goed gaat, gaan we naast onze schoenen lopen. Dan zijn we snel weer thuis. Na een overwinning volgt een volgende wedstrijd. Dat prent ik mijn spelers in."

"We kunnen van iedereen winnen, maar bij gebrek aan concentratie ook van iedereen verliezen. We moeten tijdens het WK onze focus behouden. Dan heb je er wat te zoeken."