AMSTERDAM - Martin Jol is kritisch over het aankoopbeleid van Ajax. De trainer van de Amsterdammers liet woensdagavond in een vergadering met de aandeelhouders zijn licht schijnen over de miljoenen die geïnvesteerd zijn de afgelopen jaren.

"Van de zes spelers die vorig jaar zijn gekocht, staan er vijf niet in de basis", vertelt de coach.

"Dat is geen onwil van mijn kant - zoals je in Engeland wel eens ziet als een nieuwe trainer het overneemt - maar ook zonder mij hadden die jongens het moeilijk om zich aan te passen."

"Ik mocht geen 35 miljoen euro investeren", schreef De Telegraaf op uit zijn mond.  "Dat was wel makkelijk geweest. Maar ik ben begonnen met dezelfde spelers als twee jaar geleden, minus Klaas-Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen."

Van Basten

Marco van Basten kreeg vorig seizoen het fiat van algemeen directeur Rik van den Boog en financieel directeur Jeroen Slop om flink te investeren. Zo werden onder andere Oleguer, Dario Cvitanich, Evander Sno, Rob Wielaert, Miralem Sulejmani, Ismail Aissati en Eyong Enoh gehaald.

Tot succes leidde deze investeringen niet. Ajax eindigde op de derde plaats in de competitie en liep daardoor alweer (kwalificatie voor) de Champions League mis. Van Basten trok hierna zijn conclusies en leverde zijn contract in.

De nieuwe trainer Jol moest de vinger op de knip houden. Alleen voor middenvelder Demy de Zeeuw (van AZ) en doelman Jeroen Verhoeven (FC Volendam) werden enkele miljoenen op de tafel gelegd. Voor Thimothée Atouba en Marko Pantelic hoefde Ajax geen transfersom te betalen.

Basisplaats

Van de zeven spelers die Van Basten aantrok is alleen Enoh onder Jol verzekerd van een basisplaats. Aissati staat de laatste wedstrijden pas in de basis en Sulejmani pakt ook geregeld zijn minuten mee.

Van de overige voetballers mogen Wielaert, Cvitanich (die in de winterstop verhuurd wordt aan het Mexicaanse CF Pachuca) en Oleguer uitkijken naar een andere ploeg. Sno wordt al verhuurd aan Bristol City.