AMSTERDAM - Het vertrek van Ronald Koeman bij AZ kwam voor Joey Didulica als donderslag bij heldere hemel. Dit zegt de tweede doelman van de Alkmaarders tegen De Telegraaf.

"Ik voetbal al elf jaar in Europa, maar dit is het meest verrassende ontslag dat ik mee heb gemaakt", vertelt de sluitpost. "Ik denk niet dat veel mensen dit begrijpen. Het gaat in voetbal om de punten en wij zaten nog vlakbij de vijfde plek, die binnen de doelstelling valt."

"Dit verdient Koeman niet, het is niet zijn schuld", gaat Didulica verder. "Wij waren op de goede weg, iedereen begon het te begrijpen en overal aan te wennen. Natuurlijk zijn er altijd tegenstanders van een trainer. Ik zou er één kunnen zijn, want ik kreeg geen kans, maar zo denk ik erover."

Van Gaal

De Australische keeper haalt het moeizame jaar onder Koeman's voorganger Louis van Gaal nog eenmaal aan. AZ streed in het seizoen 2007-2008 tegen degradatie, maar de club van oud-voorzitter Dirk Scheringa behield het vertrouwen in de trainer.

"Dat was een toonbeeld van beleid en vertrouwen", meent Didulica. "Die stabiliteit was één van de redenen voor het halen van de titel. Met hoe het nu loopt, kan er werkelijk van alles gebeuren."

Advocaat

Een van de dingen die hoogstwaarschijnlijk op de planning staat, is de aanstelling van Dick Advocaat als interim-trainer van AZ. De bondscoach van België zal vandaag of morgen aan de club laten weten of hij ingaat op het aanbod.

"Ik heb een goed gevoel bij AZ", aldus de voormalige keuzeheer van het Nederlands elftal. "Alleen vraag ik me af of ik me zo'n extra avontuur op de hals moet halen. Daar ben ik nog niet helemaal uit."

Ranglijst

AZ staat momenteel zevende in de competitie met negentien punten achterstand op koploper FC Twente.

De ploeg is al zeker van uitschakeling in de Champions League en moet aanstaande woensdag winnen in Luik van Standard om Europees te overwinteren in de Europa League.