ALMELO - Heracles heeft de opvallende prestatiecurve in de eredivisie extra cachet gegeven. De Almelose ploeg won zondag op eigen veld met 3-1 van Heerenveen en passeerde daarmee AZ op de ranglijst.

De ploeg van Gertjan Verbeek staat nu zelfs op de zesde plaats. De naam van de trainer, die zijn opleiding bij de Friezen genoot, werd door de fans van de thuisclub enthousiast gescandeerd.

De ploeg heeft weinig kansen nodig en geeft ook weinig weg. Veel te beleven was er niet in de eerste helft, toch was Heracles bij de rust al twee keer succesvol geweest.

Aan de 1-0, na ruim een kwartier spelen, ging een slimmigheidje van Almelose kant vooraf. Willie Overtoom stelde zich bij een hoekschop vanaf rechts diep aan de linkerzijde bij de achterlijn op.

Truc

Omdat de bal op het kunstgras nog wel eens door wil stuiten, werd de truc ingestudeerd en dat leidde zondag tot een treffer. Overtoom bracht de afgeslagen bal weer voor, de verdediging van Heerenveen was uit balans en Mark Looms kon inkoppen. ''Onze enige echte Almeloër'', zo juichte de speaker met de lokale fans mee.

De Twentse linksachter stond tien minuten later ook aan de basis van de 2-0. Zijn voorzet werd door Everton ingekopt, maar Kristian Bak Nielsen keerde de inzet met de hand. Scheidsrechter Ed Janssen wees gedecideerd naar de stip, Overtoom bleef koel.

Tussen beide Almelose doelpunten door hadden de Friezen éénmaal zicht op de 1-1. Doelman Martin Pieckenhagen, terug na één wedstrijd schorsing, keerde het harde schot van Oussama Assaidi.

Maertens

Na de rust was de verdediging van Heracles, met de van een knieblessure herstelde Birger Maertens in de hoofdrol, lange tijd hecht. De Friese topscorer Michal Papadopulos schoot naast, Pieckenhagen keerde een afstandsschot van invaller Rafael Losada. In de slotfase kwam de thuisclub echter alsnog in de problemen.

Net als een week eerder, toen het tegen Roda JC van 3-0 nog 3-2 werd, sloegen de zenuwen toe. Assaidi maakte in de 82e minuut de 2-1 en die aansluitingstreffer was een opmaat voor een Fries offensief. Net voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Bas Dost echter de bevrijdende 3-1.