AMSTERDAM - Een geïrriteerde Luis Suarez springt na afloop van FC Utrecht - Ajax (2-0) over de boarding, blijft met zijn voet haken en knalt tegen een verraste fotograaf. Het is tekenend voor de zondagmiddag in de Galgenwaard.

Een machteloos Ajax werd van het veld gespeeld door een ontketend FC Utrecht.

Na een gelijk opgaande eerste helft wist Utrecht na de onderbreking een grote hoeveelheid kansen te creëren. Beide ploegen stonden nog maar amper op het veld of Jacob Mulenga had de 1-0 al gemaakt.

De Zambiaanse aanvaller rukte via links op, zette Toby Alderweireld opzij en kon vervolgens Maarten Stekelenburg verrassen.

"Het voelde goed om te scoren", vertelde Mulenga aan NUsport na afloop van de wedstrijd. "Ik wilde het doelpunt vieren, maar Mihai Nesu lag geblesseerd op het veld, dus ik moest naar hem toe."

"Scoren is leuk, maar je moet voor je teamgenoten zorgen", vervolgde de smaakmaker van de wedstrijd.

Inzet

Hij werd door de fans van de club uit de Domstad uitgeroepen tot Man of the Match. "Dat is een extraatje van de supporters. Daar ben ik erg dankbaar voor. Het laat zien dat ze mijn inzet waarderen, maar eigenlijk moet het complete team de award winnen voor de manier waarop we vandaag speelden."

Onder leiding van Ton du Chatinier heeft Utrecht een nieuw elan gevonden. Voorheen stond de club vooral bekend om zijn vechtersmentaliteit en harde werken, maar tegen Ajax liet de ploeg zien eveneens over souplesse en techniek te beschikken.

Mertens

De van AGOVV overgenomen Dries Mertens is één van de spelers die daaraan bijdraagt. "Deze wedstrijd is toch apart. De fans zijn er de hele week mee bezig en de ploeg is er mee bezig. Dan móét je deze wedstrijd gewoon winnen", redeneerde de jonge Belg.

"Tegen Ajax moet je niet afwachtend gaan voetballen maar gewoon vol erop gaan. Dan krijg je die goal en gaan we voetballen en dan zijn we zó sterk."