KAAPSTAD - De officiële WK-bal heet Jabulani. Het speeltuig werd vrijdagmiddag in Kaapstad enkele uren voor het begin van de loting gepresenteerd als de ''beste voetbal ooit''.

Sepp Blatter (voorzitter wereldvoetbalbond FIFA), de Duitse grootheid Franz Beckenbauer en de Engelse vedette David Beckham behoorden tot de eregasten bij de gewichtige ceremonie.

De naam Jabulani stamt uit de taal van de Zulu's, de grootste etnische groepering in Zuid-Afrika. Het betekent feestelijk vieren.

Fabrikant Adidas heeft de bal elf kleuren gegeven, die symbool staan voor de elf officiële talen en elf Zuid-Afrikaanse stammen in het WK-gastland.

Balcontrole

''Zelfs de beste spelers van de wereld kunnen wel wat hulp gebruiken in de balcontrole en deze bal zal ons daarbij helpen'', sprak Beckham ronkende taal.

Adidas spreekt van de rondste bal ooit. Het bedrijf heeft bijna vier jaar gewerkt aan het ontwerp, inclusief uitgebreide testseries.

Excuses

''Fantastisch, deze bal doet precies wat ik wil. Nu zijn er geen excuses meer'', jubelde de Duitse aanvoerder Michael Ballack. Nu maar afwachten of ook de keepers bij het WK zo enthousiast zijn over Jabulani, die in de winkel 120 euro moet kosten.

Adidas hoopt vele miljoenen WK-ballen te verkopen.Van de bal van het WK in 2006 in Duitsland ('Teamgeist') werden wereldwijd 15 miljoen exemplaren verkocht, een record.

Bekijk de video: Bringing Jabulani to life

Bekijk alle video´s over de loting.