DURBAN - Het Nederlands voetbalelftal weet vrijdag wie de tegenstanders zijn in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De FIFA maakt twee dagen eerder eerst de indelingen van de vier potten bekend.

Oranje, dat zich zonder puntenverlies plaatste voor het WK, wil graag groepshoofd zijn om zo de toplanden te ontlopen.

Ook als Nederland in het verleden geen groepshoofd was, werd bijna altijd de tweede ronde gehaald. Na de oorlog kwam het zelfs nooit voor dat de eerste fase van het mondiale toernooi ook direct het eindstation bleek voor Oranje, dat in de navolgende jaren echter regelmatig ontbrak.

In 1950, 1954, 1958, 1962, 1966 en 1970 deed Nederland zes keer op rij niet mee aan het WK. In 1982, 1986 en 2002 slaagde Nederland er eveneens niet in een startbewijs te bemachtigen.

Finale

Als Oranje wel meedeed, was succes vaak dichtbij. In 1974 en 1978 verloor Nederland in de finale, eerst van West-Duitsland en vier jaar later van Argentinië. Onder leiding van Leo Beenhakker strandde Nederland in 1990 in de achtste finales, waarin Duitsland te sterk was.

In 1994 maakte een vrije trap van de Braziliaan Branco in de kwartfinale een einde aan het WK van Nederland: 3-2.

Hiddink

Weer vier jaar later kwam Oranje, met Guus Hiddink als trainer, opnieuw een ronde verder. Brazilië had dit keer, in de halve finale, strafschoppen nodig om Nederland te verslaan.

Bij het laatst gehouden WK, in 2006, schakelde Portugal Nederland in de achtste finales uit.