ENSCHEDE - Theo Janssen is door FC Twente tot 31 januari 2010 geschorst, zo melden de Tukkers maandag. De club legde de straf op, omdat uit politieonderzoek is gebleken dat hij een te hoog alcoholpromillage had bij het auto-ongeluk van vorige week

Uit de bloedproef van het Nederlands Forensisch Instituut kwam een promillage van 0,8 naar voren. De wettelijke grens is 0,5, voor een beginnend bestuurder 0,2.

De officier van justitie in Almelo gaat beoordelen hoe en of de middenvelder van Twente vervolgd gaat worden voor dit vergrijp.

Hij kreeg wel alvast een geldboete en de middenvelder gaat mensen helpen die revalideren van verkeersongevallen. Het geld gaat naar een nader te bepalen goed doel.

Onacceptabel

"Het is onacceptabel dat een profvoetballer met drank op een auto bestuurt. Hierdoor brengt hij zichzelf en zijn omgeving in gevaar."

"Tevens dient een profvoetballer er zich van bewust te zijn dat hij voor met name de jeugd een rolmodel vervult", aldus FC Twente-voorzitter Joop Munsterman.

'Nooit gebeuren'

''Ik ben verschrikkelijk stom geweest'', zei Janssen zelf. ''Ik heb na de wedstrijd bier gedronken om de overwinning te vieren en ben daarna toch in de auto gestapt. Dit had nooit mogen gebeuren.''

Zijn eigen verwondingen en de te verwachten juridische gevolgen vallen volgens Janssen op dit moment in het niet bij zijn gevoelens voor doelman Kevin Moeliker.

Janssen liep een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op. De sluitpost, die ook in de auto zat, ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis. Twee andere medepassagiers bleven ongedeerd.

Herstel

''Zijn herstel staat voor mij centraal. Dat is het belangrijkste. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig en hoop dat Kevin volledig zal herstellen. Wat er is gebeurd vind ik voor hem en zijn familie het ergste.''

De door FC Twente opgelegde sancties zal Theo Janssen accepteren. ''Ik heb ook de naam van FC Twente en het voetbal geschaad. Ik ben bereid alles ervoor te doen om dat recht te trekken.''