UTRECHT - Kevin Vandenbergh heeft eindelijk wat terug kunnen doen voor het riante salaris dat hij sinds de zomer van 2007 maandelijks incasseert bij FC Utrecht.

De Belgische spits scoorde tegen NAC Breda kort na rust het belangrijke openingsdoelpunt en effende daarmee de weg voor de 3-1-overwinning van FC Utrecht.

Een paar minuten later verdubbelde invaller Gianluca Nijholt uit een schitterend genomen vrije trap de marge. Verder dan de aansluitingstreffer van Matthew Amoah kwam NAC Breda in het bij vlagen onderhoudende voetbalgevecht niet. In blessuretijd maakte Jacob Mulenga de 3-1.

FC Utrecht blijft daardoor nadrukkelijk in de race om eind van het seizoen mee te doen aan de play offs om Europees voetbal.

Verrassend

De thuisclub startte verrassend met Vandenbergh in de spits. Trainer Ton du Chatinier gaf aan de Belg de voorkeur boven Ricky van Wolfswinkel.

''Op de training is Kevin goed bezig",' motiveerde de coach vooraf zijn keuze. De Belgische spits kwam op aandringen van toenmalige trainer Foeke Booy medio 2007 voor een transfersom van bijna één miljoen euro over van Racing Genk.

Kort daarop vertrok Booy bij FC Utrecht. Zijn opvolger Willem van Hanegem zag het absoluut niet zitten in Vandenbergh, voor wie hij veelal zelfs geen plaatsje op de reservebank inruimde. Vorig seizoen zocht de 26-jarige Belg op huurbasis zijn heil bij Germinal Beerschot, maar ook dat werd allerminst een succes.

Vertrouwen

Booy, inmiddels technisch directeur in Galgenwaard en nog altijd gecharmeerd van de oud-international, haalde Vandenbergh terug naar Utrecht, mede omdat geen enkele club zich meldde om de spits over te nemen.

De Belg betaalde het vertrouwen dat Booy in hem behield tegen NAC Breda terug. Na een paar fatsoenlijke invalbeurten achtte trainer Du Chatinier de tijd rijp om hem voor het eerst dit seizoen een basisplaats te geven.