TILBURG -  FC Twente heeft zaterdagavond voor de tiende achtereenvolgende keer gewonnen in de eredivisie. In Tilburg werd Willem II verslagen, 3-1. Door de zege blijft het elftal van coach Steve McClaren de ranglijst aanvoeren.

FC Twente kwam na acht minuten op voorsprong. Wout Brama verraste doelman Niki Mäenpää met een fraaie lob.

Het doelpunt had een historisch tintje. Het was de eerste treffer van Brama in zijn 120e eredivisieduel.

Na een kwartier kwam Willem II op gelijke hoogte. Een foutje van Peter Wisgerhof leidde een solo van Christophe Gregoire in.

De middenvelder werd gevloerd door Douglas en de Enterse arbiter Eric Braamhaar zag er een strafschop in. Die benutte Gregoire persoonlijk.

Sterke fase

Daarna brak een sterke fase van FC Twente aan. Een prachtige combinatie van Kenneth Perez en Blaise N'Kufo werd net niet beloond met een treffer. Miroslav Stoch en Douglas knalden op de lat.

In de 35e minuut werd de druk Willem II te veel. Dwight Tiendalli lanceerde Stoch, die op volle snelheid onberispelijk scoorde.

Daarna herstelde Willem II zich enigszins en was nog voor de rust dicht bij de 2-2. Een kopbal van Arjan Swinkels werd echter van de lijn gehaald door Cheick Tioté, de vervanger van een van een auto-ongeluk herstellende Theo Janssen.

Initiatief

Na de hervatting hield FC Twente in de stromende regen het initiatief. Dat leidde tot mogelijkheden het duel snel te beslissen. N'Kufo kopte uit een voorzet van Ronnie Stam echter net voorlangs.

Een schot van Stam zelf met maar net tot hoekschop verwerkt door Mäenpää, in het doel op de plek van de geblesseerde Maikel Arts.

Na 69e minuut sloeg de koploper opnieuw toe. Bryan Ruiz scoorde, opnieuw na een pass van de ijzersterke back Stam.

Acht keer op rij

De Costaricaan, die recentelijk de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd met zijn land miste, heeft nu in de laatste acht duels steeds gescoord.

In het restant kwam FC Twente, ondanks enig aandringen van de Tilburgers, niet meer in de problemen.