HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft zich hersteld van de oorwassing (5-1) bij Ajax. De Friezen wonnen met 3-1 van hekkensluiter RKC Waalwijk, waardoor de ploeg van Jan de Jonge inmiddels weer aansluiting heeft bij de middenmoot.

Viktor Elm scoorde twee keer, maar miste ook een strafschop. In de slotfase deed Fred Benson iets terug, maar Roy Beerens besliste het duel.

Het eerste deel van het treffen kende geen hoogtepunten. Pas halverwege de eerste helft stichtte Heerenveen voor het eerst serieus gevaar voor het Waalwijkse doel, maar Roy Beerens' volley ging naast.

Het was de opmaat naar een levendige fase, waarin Elm had moeten scoren. De Zweed werd slim vrijgespeeld door Goran Popov, maar schoot de bal daarna te slap in, waardoor Ohad Levita simpel kon redden.

Verdere druk

Aan de overzijde profiteerde Fouad Idabdelhay bijna van een onhandige terugspeelbal van Daryl Janmaat, maar Brian Vandenbussche was attent en snel zijn doel uit.

Heerenveen zette RKC verder onder druk, met name over de rechterkant via Beerens en Janmaat en ook op het middenveld lag veel ruimte. '

Beerens schoot net naast, Elm zag een kopbal van de lijn gehaald worden door Shkodran Metaj en Janmaat vond in een klutssituatie het doel niet.

Verdiende voorsprong

De verdiende voorsprong voor Heerenveen kwam er toch, toen Elm vijf minuten voor rust Ruud Berger de baas was en een door Kristian Bak Nielsen teruggekopte voorzet binnen schoot.

Na rust drukte Heerenveen door en was het snel voor de tweede keer raak. Opnieuw was de goal van Elm en de assist wederom van Bak Nielsen.

Kort na de 2-0 had Elm zijn derde kunnen maken, maar vanaf de strafschopstip stuitte de Zweed op Levita, die de juiste hoek koos. Dustley Mulder had de penalty veroorzaakt door Oussama Assaidi knullig neer te halen.

Alles op alles

RKC zette alles op alles, bracht twee extra spitsen en Benson had de aansluitingstreffer op zijn voeten. Vandenbussche redde echter knap.

Tien minuten voor tijd had de Belg geen antwoord op een kopbal van Benson, in een fase waarin Heerenveen paniekerig oogde.

Inclusief trainer De Jonge, die met extra verdedigers het spel van zijn extra ploeg danig ontregelde en het initiatief zo uit handen gaf.

Heerenveen overleefde met hangen en wurgen en zag Beerens uit een counter de verlossing brengen.