ALKMAAR - Martin Haar schikte zich ook zaterdag na de eenvoudige zege van AZ op VVV-Venlo (2-0) in zijn rol als assistent. De 57-jarige Zwollenaar zat voor één keer als eindverantwoordelijk op de bank bij de landskampioen vanwege de schorsing van hoofdcoach Ronald Koeman.

''Maar deze overwinning is niet de verdienste van Martin Haar. Dat is natuurlijk kolder'', aldus Haar.

De 'eeuwige' assistent van AZ zag in Alkmaar toptrainers als Willem van Hanegem, Co Adriaanse en Louis van Gaal komen en gaan. Oud-prof Haar voelt zich prima in de schaduw van deze gelouterde coaches.

''Vrijdag hebben we nog gewoon getraind onder leiding van onze hoofdtrainer en zaterdagochtend heb ik alles doorgenomen met Ronald. Dit is niet de verdienste van Martin Haar, maar van Ronald Koeman, de rest van de staf en de groep.''

Uitstekend gespeeld

Haar beleefde een eenvoudige avond op de bank bij AZ. ''We hebben gewoon uitstekend gespeeld. Dat verdient na de midweekse wedstrijd tegen Olympiakos een groot compliment.

Het enige dat we hebben verzuimd, is het afmaken van de vele kansen. De spirit, de wil om te winnen en de wil om voor elkaar te gaan waren fantastisch.''

Normaal in basis

De Belgische internationals Moussa Dembélé en Maarten Martens - jarenlang onomstreden bij AZ - moesten hun basisplaatsen zaterdag afstaan aan de Zweedse middenvelders Rasmus Elm en Pontus Wernbloom.

''Dat zijn jongens die wat anders brengen dan die gasten die normaal in de basis staan. En Elm en Wernbloom gaan alleen nog maar beter worden'', aldus Haar.