ALKMAAR - AZ leeft weer een beetje op. De landskampioen won zaterdag met 2-0 van VVV-Venlo en doet door de derde zege in de laatste vier duels weer volop mee in de subtop van de eredivisie.

De geschorste trainer Ronald Koeman zag vanaf de tribunes in Alkmaar dat zijn assistent Martin Haar als eindverantwoordelijke op de bank een eenvoudige avond beleefde.

Het 'vernieuwde' AZ zette met de zege het herstel voort. De ploeg van Koeman kreeg de afgelopen weken een ander gezicht. Deels gebeurde dat noodgedwongen, vanwege de blessure bij Mounir El Hamdaoui.

De Marokkaanse topschutter wordt prima vervangen door Jeremain Lens, die zaterdag tegen VVV alweer zijn zevende competitiedoelpunt van dit seizoen maakte. Daarmee heeft hij de productie van El Hamdaoui al geëvenaard.

Dembele en Martens

Koeman toont ook aan niet bang te zijn om belangrijke krachten uit het kampioenselftal van afgelopen seizoen te passeren. Tegen VVV begonnen Moussa Dembélé en Maarten Martens op de bank.

De Belgische internationals waren eigenlijk altijd onomstreden bij AZ, maar worstelen beiden al weken met hun vorm.

Martens zat dinsdag tegen Olympiakos ook op de bank, voor Dembélé was het de eerste keer dat hij werd gepasseerd. Koeman geeft voorlopig de voorkeur aan de Zweedse middenvelders Pontus Wernbloom en Rasmus Elm.

Uit vormcrisis

De nieuwelingen beschamen het vertrouwen van Koeman voorlopig niet. AZ is nog ver verwijderd van de topvorm van afgelopen jaar, maar heeft zich op basis van een flinke dosis inzet wel uit een fikse vormcrisis geknokt.

Koeman hoopt dat zijn ploeg bij het ingaan van de winterstop weer op de vierde plek staat, om in de tweede seizoenshelft verder naar boven te kunnen kijken.

Tegen de Limburgers pakte AZ eenvoudig drie punten. Al na 24 seconden had Wernbloom de bal op aangeven van Lens voor een leeg doel voor het intikken, maar hij gleed de bal naast.

Nadat een schot van Lens nog van de doellijn was gehaald door een verdediger van VVV, maakte de spits halverwege de eerste helft alsnog de verdiende openingstreffer.

Beslissing

Kort na rust rondde Brett Holman een snelle uitbraak van AZ - met Lens dit keer als aangever - overtuigend af: 2-0.

Doelman Sergio Romero toonde zaterdag aan dat hij zijn blunders van vorige week tegen Roda JC achter zich heeft gelaten.

De Argentijn had niet veel te doen, maar deed het werk dat hij moest doen foutloos. In de slotfase kwam VVV nog met tien man te staan nadat invaller Sjors Verdellen de doorgebroken Lens had neergehaald.