GRONINGEN - Trainer Ron Jans van het stroef draaiende FC Groningen mist zondag tegen NEC een heel elftal aan geblesseerde en geschorste spelers. Doelman Luciano, verdediger Andreas Granqvist en middenvelder Oluwafemi Ajilore zijn geschorst.

Het drietal startte vorig weekeinde nog in de basis voor de verloren wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1).

Ook Darryl Lachman kan niet spelen in de defensie door een schorsing die hij opliep bij Jong Groningen. De Scandinaviërs Morten Nordstrand en Fredrik Stenman zijn geblesseerd.

Petter Andersson, Ondrej Svejdik en Jeffrey Rijsdijk zijn langdurig uitgeschakeld met knieblessures. Danny Menting en Frank Olijve kampen met een kwetsuur aan de enkel.

Keeper Leon ter Wielen en middenvelder Mart Dijkstra zijn bij de selectie gehaald om de personele problemen op te vangen.

AZ

Mounir El Hamdaoui mist zaterdag ook nog de thuiswedstrijd van AZ tegen VVV. De topschutter van de club uit Alkmaar is bijna hersteld van een hamstringblessure. Hij maakt dinsdag vermoedelijk zijn rentree tijdens een wedstrijd tussen Jong AZ en Jong Feyenoord/Excelsior.

AZ mist ook de geblesseerde Kew Jaliens (hersenschudding) en de geschorste Brazilianen Ari en Jonathas.

Trainer Ronald Koeman mag eveneens niet op de bank plaatsnemen omdat hij vorige week tijdens de uitwedstrijd tegen Roda JC (2-4) het veld betrad. Assistent-trainer Martin Haar vervangt Koeman op de bank en tijdens de persconferentie.

Commotie

Koeman noemt de schorsing onterecht. ''De KNVB moet eens duidelijkheid scheppen'', zegt hij vrijdag op de website van AZ.

''Vorig jaar stapten Marco van Basten en Gertjan Verbeek ook het veld in, nu krijg ik een schorsing. Terwijl ik juist een klein stukje het veld instapte om de commotie rondom Jonathas niet te laten escaleren. Donderdag ben ik op mijn vrije dag met een goed verhaal naar de arbitragecommissie in Zeist gegaan, maar zoiets heeft blijkbaar weinig zin.''