AMSTERDAM - Ruud Gullit heeft zich vrijdag kritisch uitgelaten over de voetbalcoryfeeën die weigeren de Nederlandse kandidatuur voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018 te steunen.

Johan Cruijff en Guus Hiddink verklaarden eerder openlijk zich niet beschikbaar te stellen als WK-ambassadeur. ''Als je hiervoor gevraagd wordt, moet je het gewoon doen'', aldus Gullit.

Gullit vertrok vrijdagochtend met de Nederlandse afvaardiging naar Zuid-Afrika om de kandidatuur van Nederland en België onder de aandacht te brengen. ''Het is een erebaantje en je doet dit omdat je graag wilt dat het WK naar Nederland komt.''

De oud-international zet zijn vraagtekens bij de voorwaarden die onder anderen Cruijff en Hiddink hebben gesteld: ''Er zijn eisen gesteld om mee te doen als ambassadeur en daar ben ik het niet helemaal mee eens.''

Schaap

Gullit wilde niet expliciet ingaan op de afwijzingen van Cruijff en Hiddink. ''Nee, er zijn heel veel mensen die gevraagd zijn. Die hadden het gewoon moeten doen. En als er één schaap over de dam is, volgen die anderen vanzelf wel'', benadrukte de werkloze trainer die voor het laatst de leiding had bij het Amerikaanse Los Angeles Galaxy.

Gullit speelt in Zuid-Afrika met een All Starteam tegen een selectie van Afrikaanse spelers. Ook Aron Winter, Arthur Numan en Pierre van Hooijdonk maken deel uit van het elftal.

De inzetbaarheid van Gullit is nog onzeker. De Europees kampioen van 1988 betrad het vliegtuig op krukken.