AMSTERDAM - Gerald Sibon is wellicht de laatste oudgediende die voor Nederland op de Olympische Spelen heeft gescoord. De UEFA en drie andere organen binnen het Europese voetbal kwamen donderdag in het Zwitserse Nyon overeen dat er een leeftijdsgrens van 21 jaar moet komen voor voetballers die actief zijn op de Spelen.

Naast het uitvoerende orgaan van de UEFA, zaten er vertegenwoordigers van drie vakbonden (voor nationale bonden, clubs en spelers) bij de vergadering.

De partijen werden het unaniem eens dat de leeftijd voor spelers om deel te nemen aan de Olympische Spelen moet worden bijgesteld van 23 jaar naar onder 21 jaar.

De huidige regel rond dispensatiespelers, waarvan elk team er drie mag selecteren, moet bovendien worden afgeschaft.

Voor de Spelen in Peking, die vlak voor de start van de competities plaatshadden, maakten de clubs veel ophef over de deelname van hun beste spelers. Dat wordt met de eventuele nieuwe regel voorkomen.

Dispensatiespelers

Namens Nederland nam Foppe de Haan Gerald Sibon, Kew Jaliens en Roy Makaay mee als dispensatiespelers.

Het Internationaal Olympisch Comité liet onlangs bij monde van voorzitter Jacques Rogge weten akkoord te zijn met het huidige format, maar dat er wel snel een beslissing moet worden genomen.

"De situatie verandert elke week. We hebben daarom aan de FIFA gevraagd om zo snel mogelijk klare wijn te schenken en een definitieve beslissing te nemen."