ALKMAAR - De spelers van AZ hadden in hun groepswedstrijden in de Champions League vaak het idee dat ze de betere ploeg waren.

Toch moest de landskampioen dinsdagavond na het gelijkspel tegen Olympiakos Piraeus (0-0) constateren dat het avontuur op het belangrijkste Europese podium al strandt in de groepsfase.

''Je moet in de Champions League negentig minuten geconcentreerd voetballen, maar dat lukt ons dit seizoen niet'', stelde Niklas Moisander teleurgesteld vast.

De ploeg van trainer Ronald Koeman gaf zichzelf vooraf in een groep met Arsenal, Olympiakos en Standard Luik een goede kans op de tweede plek, goed voor een plaats in de achtste finales.

Na twee nederlagen en drie gelijke spelen strijdt AZ op 9 december in een rechtstreekse confrontatie met de Belgen echter slechts nog om deelname aan de Europa League.

Extraatje

''We hebben niet altijd gekregen wat we verdienden'', aldus Maarten Martens. ''Eigenlijk hadden we twee of drie punten meer moeten hebben.''

Vooral de late gelijkmaker van Standard Luik in Alkmaar (1-1) spookt nog door het hoofd van Martens. ''Dat doelpunt breekt ons uiteindelijk op. Ik zou heel graag onze gelijkmaker thuis tegen Arsenal in willen leveren voor dat doelpunt van Standard. Dat punt tegen Arsenal was namelijk een extraatje. Ik had echter veel liever twee punten meer gepakt tegen Standard Luik. Dan hadden we nu in ieder geval boven die ploeg gestaan en nog kans gehad op de tweede plek.''

Slimheid

De Alkmaarders waren in groep H alleen kansloos in de uitwedstrijd tegen Arsenal (4-1). ''In alle andere wedstrijden waren we zeker niet de mindere, ook thuis tegen Arsenal niet'', aldus Koeman.

''Optisch gezien waren wij tegen Olympiakos twee keer beter, maar uiteindelijk bepaalt de score wie de beste is. Aanvallend gezien hebben we er te weinig uitgehaald. Dat is spijtig. Het was wel een leerzame ervaring. We hebben aangetoond dat we op dit niveau absoluut niet misstaan. Maar om aan de goede kant van de score te komen, hebben we wat meer slimheid, kwaliteit en rust voor het doel nodig.''

Doelstelling

AZ had veel verwacht van de kennismaking met de Champions League, maar Martens en Moisander stelden dinsdagavond ontgoocheld vast het avontuur is uitgelopen op een deceptie.

''Het is teleurstellend dat we één wedstrijd voor het einde alleen nog maar om de derde plek spelen'', aldus Martens. Hij kreeg bijval van Moisander. ''Onze doelstelling was overwinteren in de Champions League. Dat is niet gebeurd en dat geeft een slecht gevoel.''