ALKMAAR - AZ staat dinsdag in de Champions League tegen Olympiakos Piraeus voor een duidelijke opgave. ''We moéten winnen'', stelde trainer Ronald Koeman onomwonden vast.

''Aan een gelijkspel hebben we ook niets.'' De landskampioen staat na vier duels op de laatste plaats in groep H met twee punten, vier minder dan nummer twee Olympiakos.

Wil AZ nog kansmaken op een plek bij de eerste twee en dus een vervolg in de Champions League, dan moet de kampioen van Griekenland dinsdag worden verslagen in het AZ Stadion, zoals het naamloze onderkomen van de Alkmaarders momenteel bij de UEFA ingeschreven staat.

Standard Luik, dat tegen de bijna zekere groepswinnaar Arsenal speelt, heeft vier punten. ''We willen kans houden op overwintering in de Champions League, daarom staan we voor een duidelijke opgave. Iets anders dan de winst is niet goed.''

Derde plek

Koeman gaf maandag toe dat het zicht van AZ op de derde plek - goed voor een vervolg in de Europa League - wat beter is. ''Misschien is het ook wel wat reëler om ons op die derde plaats in de groep te richten.''

De Alkmaarders besluiten de groepsfase op 9 december met een uitwedstrijd tegen Standard Luik.