NOORDWIJK - Robin van Persie functioneert bij Arsenal zo goed in de spits dat hij afgelopen maand tot beste speler van de Premier League werd verkozen. Bij het Nederlands elftal speelt hij echter altijd op de rechterflank.

''Maar de kans is groot dat hij het bij ons ook een keer centraal mag proberen'', zei bondscoach Bert van Marwijk donderdag in de aanloop naar de oefeninterlands tegen Italië (zaterdag) en Paraguay (woensdag).

Van Persie zelf kan niet wachten totdat hij ook bij Oranje in de as van het elftal mag voetballen. ''Want dan ben ik op mijn best'', weet hij.

''Het zou natuurlijk best kunnen dat het voor het elftal uiteindelijk beter is als ik op de rechterflank start. Daar zou ik dan ook helemaal geen problemen mee hebben. Want het gaat niet om mij, maar om het Nederlands elftal. Maar het zou wel mooi zijn als ik het ook een keer als centrumspits mag laten zien. Pas dan weet je ook of het een succes is.''

Centrumspits

De 26-jarige Van Persie werd in het begin van dit seizoen tot zijn grote verrassing door trainer Arsène Wenger tot eerste centrumspits van Arsenal uitgeroepen.

''Adebayor was vertrokken naar Manchester City en de trainer mocht een nieuwe spits kopen. Hij wilde het echter liever met mij proberen. Ik keek daar eerst van op, maar ben nu eigenlijk wel blij met zijn besluit'', zegt Van Persie.

''Ik ben niet een centrumspits als Fernando Torres of Didier Drogba. Ik ben eigenlijk misschien wel meer een kruising van een schaduwspits en centrumspits. Ik denk niet meteen aan mijn doelpunten, maar wil eerst de ploeg beter laten functioneren", vertelt Van Persie.

"Uiteindelijk kom ik dan ook wel tot scoren. Ik heb dit seizoen in de Premier League zeven keer gescoord, maar ook zeven assists gegeven. Dat zegt wel iets over hoe ik mijn rol als centrumspits invul.''

Ontwikkeling

Als het aan bondscoach Van Marwijk ligt, kunnen de vier meest aanvallende spelers van Oranje niet genoeg van positie wisselen.

''Dat doet Spanje ook en dat maakt die ploeg heel gevaarlijk'', weet de trainer die sinds zijn aanstelling vaak met Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt als centrumspits speelde. De eerstgenoemde spits scoorde maar liefst 14 keer in 27 interlands, maar wacht al vier duels vergeefs op speelminuten bij AC Milan. Kuijt speelde zijn meeste wedstrijden voor Oranje op de rechterflank.

''Eigenlijk ben ik nog een centrumspits in ontwikkeling'', zegt Van Persie.

''Ik moet me op sommige punten nog iets verbeteren. Zo vind ik het prachtig om te zien hoe Drogba met twee reuzen in zijn rug toch een bal met zijn borst uit de lucht plukt. Ik kan dat ook, maar moet dat nog wel ook iedere keer laten zien. Ik ben al wel een spits die makkelijk scoort en anderen beter laat voetballen", analyseert de aanvaller.

"Het was voor mij wel heel speciaal dat ik vorige maand voor de tweede keer in mijn loopbaan tot beste speler van de Premier League werd verkozen. De eerste keer was drie jaar geleden rond de geboorte van mijn zoontje Shaqueel. Dit keer was het rond de geboorte van mijn dochtertje Dina Layla, mijn twee kindje. Je zou zeggen dat ik snel weer vader moet worden. Maar daar denkt mijn vrouw anders over.''