AMSTERDAM - Dinsdagavond beroofde Robert Enke zich van het leven. De voetbalwereld reageerde geschokt op het plotselinge overlijden van de Duitse doelman. Eén van de ploeggenoten van Enke bij zijn club Hannover 96 was Arnold Bruggink

"Toen ik dinsdagavond was gebeld, verkeerde ik totaal in shock", reageerde de Nederlander op het tragische nieuws tegenover De Telegraaf.

"Ik ben naar het stadion gegaan, waar we als spelers bij elkaar zijn gekomen en hebben gehuild."

Heftig

"Het is allemaal ontzettend heftig. We speelden voor het vierde seizoen samen en vanaf het begin hadden we een goede verstandhouding. We gingen veel met elkaar om." Bekend werd dat Enke al jaren depressief was en aan ernstige faalangst leed.

"Tijdens de persconferentie zijn voor mij enkele zaken duidelijk geworden, want het is heel heftig om te bedenken dat je jaren met iemand in de kleedkamer zit, zonder te merken dat hij zo ziek is", gaat Bruggink verder.

Identificeren

"Hij heeft zijn problemen uitstekend verborgen gehouden. Als zelfs zijn arts dit niet had zien aankomen. Ik ben zelf maar een maand ouder dan hij. Dit is zó heftig. Robert was niet alleen onze beste speler, maar ook een heel sociaal mens. Zo groeide hij uit tot het 'gezicht' van de club."

"Zijn status was in heel Duitsland ongekend, omdat mensen met hem konden meeleven en zich met hem identificeerden. Ondanks zijn succes bleef Robert rustig en bescheiden", aldus de oud-PSV’er.