RIJSWIJK - Het wereldkampioenschap voetbal vormt voor sterren als Andrej Arsjavin, Thierry Henry, Diego Forlan, Cristiano Ronaldo en Samuel Eto'o hét podium om hun kunsten vertonen.

Toch bestaat de kans dat ze komende zomer een maand vrij hebben, terwijl hun collega's in Zuid-Afrika strijden om de wereldtitel.

Dat overkwam Arsjavin, Forlan en Eto'o vier jaar geleden ook al toen het WK in Duitsland werd afgewerkt.

De 'road to South Africa' wordt op deze maand besloten met de allesbeslissende wedstrijden in de kwalificatiereeks op 14 en 18 november.

Inmiddels hebben de bondscoaches van 23 landen een plek gereserveerd in het International Convention Centre van Kaapstad, waar op 4 december de loting voor het titeltoernooi plaatsvindt. Komende week wordt bepaald wie de resterende negen stoeltjes mogen innemen.

Suarez

In de Zuid-Amerikaanse play-off staan twee smaakmakers uit de eredivisie tegenover elkaar. Ajacied Luis Suarez neemt het met Uruguay op tegen het Costa Rica van FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz. Suarez heeft bij de nationale ploeg in Diego Forlan een leermeester gevonden.

De spits van Atletico Madrid liet zich onlangs lovend uit over zijn aanvalspartner. ''Het verrast me niet dat Barcelona interesse in Luis toont, want hij heeft alles in zich om een succes in de Primera Division te worden en mij op te volgen als winnaar van de Gouden Schoen.''

Forlan heeft Suarez nog een tip gegeven die in Amsterdam met gejuich zal worden ontvangen. ''Hij moet tot het einde van het seizoen bij Ajax blijven, want hij is jong en dus heeft hij nog wat dingen te leren.''

De gelouterde spits van Atletico Madrid weet ook dat zijn maatje bij Uruguay met een sterk optreden in Zuid-Afrika veel meer aandacht van de grote clubs zal trekken dan met zijn doelpuntenproductie in de relatieve anonimiteit van de Nederlandse eredivisie.

Ronaldo

Portugal moet tegen Bosnië-Herzegovina het WK-ticket veilig zien te stellen zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo. De vedette van Real Madrid kampt al weken met enkelklachten en werd dinsdagavond door de medische staf afgetest en terug naar Madrid gestuurd.

Dat betekende een forse tegenvaller voor bondscoach Carlos Queiroz, die zijn hoop volledig had gevestigd op Ronaldo en hem daarom tegen de zin van de Madrilenen ook had opgenomen in zijn selectie.

Bij de tegenstander zijn alle ogen gericht op Edin Dzeko, de revelatie van het afgelopen Bundesliga-seizoen. Bondscoach Carlos Queiroz van Portugal zei onlangs onder de indruk te zijn van de spits van VfL Wolfsburg.

''Ik hoop dat hij nog meer onder de indruk is na onze twee duels met Portugal'', was de droge reactie van Dzeko. De vedette van Bosnië hoopt met een optreden in Zuid-Afrika zijn droom te kunnen verwezenlijken. ''Ik ben een groot fan van AC Milan, het is mijn doel om ooit voor die club te mogen spelen.''

Hiddink

Guus Hiddink neemt het met Rusland in de play-offs op tegen Slovenië, Frankrijk strijdt met Ierland om een WK-ticket, Griekenland staat tegenover Oekraïne. In de Afrikaanse kwalificatiezone hebben Ghana en Ivoorkust al een ticket op zak.

Op de laatste speeldag, komende zaterdag, wordt gestreden om de laatste drie startbewijzen. Nieuw-Zeeland en Bahrein maken onderling uit wie zich als laatste deelnemer uit Oceanië/Azië plaatst voor het WK.