HAMBURG - De Duitse doelman Robert Enke is dinsdag overleden. De voorzitter van Hannover 96, Martin Kind, heeft dat nieuws dinsdagavond bekendgemaakt. De international is 32 jaar oud geworden. Hij kwam om het leven op een spoorovergang in Neustadt-Eilvese.

Persbureau DPA meldde dat het volgens de politie om zelfdoding zou kunnen gaan. Ander media spraken van een ongeluk.

Kind reageerde verslagen. "Het is verschrikkelijk. Ik weet niet wat er is gebeurd." De preses van de Noord-Duitse club voegde er wel aan toe dat Enke de laatste tijd wat labiel was, al zal dat weinigen zijn opgevallen.."Hij verstopte dat."

Verloren kind

De doelman was getrouwd. Het paar verloor drie jaar geleden zijn 2-jarige dochter Lara door een aangeboren hartafwijking.

Löw en manager Oliver Bierhoff brachten dinsdagavond de Duitse spelersgroep en technische staf op de hoogte van het trieste nieuws.

Geschokt

De Duitsers zijn in Bonn in voorbereiding op het duel met Chili. ''We zijn allemaal geschokt. Woorden ontbreken hiervoor'', zei Bierhoff later. Löw en aanvoerder Michael Ballack kregen het nieuws direct na de laatste training te horen.

Enke was niet geselecteerd voor de oefeninterlands van het Duitse elftal tegen Chili (14 november) en Ivoorkust (18 november).

Afwezigheid

Hij miste de laatste vier interlands van het Duitse team wegens ziekte, die omschreven werd als een bacteriële infectie in de darmen.

Bondscoach Joachim Löw had de keeper laten weten dat hij nog wel degelijk in beeld was voor de eindronde van het WK in Zuid-Afrika. De doelman kwam acht keer uit voor Duitsland. Hij speelde zijn laatste interland op 12 augustus tegen Azerbeidzjan.

Barcelona

In clubverband stond hij verder onder contract bij Carl Zeiss Jena, Borussia Mönchengladbach, Benfica en FC Barcelona. Bij die laatste club kende hij geen succes.

Hij werd tussen 2002 en 2004 twee keer uitgeleend, aan Fenerbahçe en CD Tenerife. In 2004 keerde hij terug naar Duitsland om het shirt van Hannover te dragen.