AMSTERDAM - Martin Jol hoopt spelers met een Ajax-verleden die in het buitenland een moeilijke periode beleven, te verleiden tot een terugkeer naar Amsterdam. Dit vertelt hij maandag in het programma Sport1 United. Als concrete voorbeelden noemt hij Ryan Babel en Rafael van der Vaart.

Babel is op het tweede plan beland bij Liverpool; op hem wordt slechts sporadisch een beroep gedaan. De buitenspeler heeft zelf al aangegeven in de winterstop eventueel bij Ajax terug te willen keren. Dit onder meer met het oog op het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Jol juicht dit toe. "Het is mooi dat Babel dit wil," aldus de trainer van Ajax. "Hij is heel sterk geworden. Het is jammer dat hij bij Liverpool niet speelt, want zó goed is Liverpool voorin ook weer niet."

"Tegen Klaas-Jan Huntelaar heb ik gezegd: als je naar VfB Stuttgart gaat, kan je net zo goed naar ons komen. Maar vervolgens ging hij niet naar Stuttgart, maar naar AC Milan. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in het buitenland."

Genoeg oplossingen

Dit geldt voor meer spelers met een Ajax-verleden, vervolgt Jol. "Ik hoop dat er eentje is die het idee opvat om terug te keren. Qua salaris zijn er genoeg creatieve oplossingen. Van der Vaart zou ons misschien wel de sterkste ploeg van Nederland maken."

"En als hij bij Ajax speelt, komt hij ook weer volop in beeld bij het Nederlands elftal. Dat is mijn hoop, maar je moet zo'n speler ook meekrijgen. Als ik iedere week een kop koffie met hem (Van der Vaart, red.) zou kunnen drinken, kan ik hem overtuigen."