EINDHOVEN - Harry Been verwacht dat Nederland en België in de strijd om de organisatie van de wereldkampioenschappen voetbal in 2018 of 2022 de meeste concurrentie van Spanje en Portugal krijgen.

Dat verklaarde de directeur van Nederlandse en Belgische kandidatuur voor beide mondiale eindronden maandag tijdens de presentatie van de twaalf speelsteden in het Evaluon van Eindhoven.

De wereldvoetbalbond FIFA beschikt over een lijst met tien kandiaten voor beide WK's. Nederland en België en Spanje en Portugal hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld.

Europa

Australië, Engeland, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Qatar, Rusland en de VS willen het grootste voetbalevenement op aarde alleen organiseren.

De verwachting is dat alleen het WK van 2018 in Europa wordt gehouden. Nederland en België ondervinden in dat geval concurrentie van Engeland, Rusland en Spanje en Portugal.

''Engeland is al het rijkste voetballand van de wereld. Ik denk dat heel veel landen het belangrijk vinden dat de verschillen tussen rijk en arm juist iets kleiner worden. De FIFA heeft 208 leden en ik denk dat er misschien acht leden zijn die het WK goed alleen kunnen organiseren", stelt Been.

"Wij moeten het komende jaar heel veel landen gaan overtuigen dat het ook voor hun belangrijk is dat Nederland en België de strijd winnen. Anders is het WK-voetbal in de toekomst misschien alleen nog maar in grote landen.''

Lobbyen

''Daarom is het nu heel belangrijk dat wij nu goed gaan lobbyen. Iemand als Ruud Krol is heel populair in Egypte. Leo Beenhakker opent weer deuren in Trinidad en Tobago. We moeten onze troeven in zo veel mogelijk landen gaan uitspelen", vertelt Been.

"Het wordt nu belangrijk om heel veel landen er van te overtuigen dat ze voor ons moeten kiezen. Dat is moeilijk, want sommige mensen beslissen pas vlak voor de stemmingsronde als ze onder de douche staan.''

Volgens Been hebben Nederland en België gezamenlijk een heel goede kans. ''Maar vergis je niet in Spanje. Dat land geniet veel sympathie in de hele wereld. Veel invloedrijke mensen gaan daar ook eens graag met de vrouw heen.

Zulke dingen spelen mee. We zien Spanje en Portugal gezamenlijk als gevaarlijkste concurrent. Al had de FIFA liever gezien dat Spanje zich alleen kandidaat zou hebben stellen.''