AMSTERDAM - Mochten Nederland en België het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of in 2022 toegewezen krijgen, dan zal er in Amsterdam op twee locaties gespeeld worden.

Naast de Amsterdam Arena moet ook het Olympisch Stadion als gastheer dienen.

Om het uit 1928 stammende stadion geschikt te maken voor het WK voetbal zal er een ring op het stadion gebouwd moeten worden. Het zou daarbij gaan om een tijdelijke uitbreiding van het complex.

De exacte plannen worden maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de twaalf kandidaat-steden in Eindhoven.

Onderzoek

Overigens zijn de plannen voor de uitbreiding van het stadion niet nieuw. In de zomer van 2008 liet de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam al een onderzoek uitvoeren over een mogelijke expansie van het complex naar 47.000 zitplaatsen.

Nieuw stadion

Naast Amsterdam is het de bedoeling dat er ook in Rotterdam in twee stadions wordt gevoetbald. Naast De Kuip moet daar gespeeld worden in een nog nieuw te bouwen complex. Dat stadion moet plaats bieden aan 80.000 toeschouwers.

Daarmee voldoet het aan de eis van de FIFA dat het openingsduel en de finale worden gespeeld in een stadion met 80.000 zitplaatsen. Ook het Koning Boudewijnstadion in Brussel en de Amsterdam Arena zouden die capaciteit moeten krijgen.

Beslissing

In Nederland is het de bedoeling dat Heerenveen, Enschede en Eindhoven de overige drie speelsteden in Nederland vormen. In België wordt het toernooi naast Brussel afgewerkt in Antwerpen, Genk, Gent, Brugge, Charleroi en Luik. De FIFA neemt volgend jaar december een besluit over de organisatie.